Перфектното картофено пюре: Тайните на най-вкусната гарнитура

Как да направите нежно картофено пюре у дома, какви трикове използват готвачите и какво да добавите към картофите, за да получите уникална зимна гарнитура?

 

Картофеното пюре е универсална гарнитура, която харесват както възрастни, така и деца. Особено популярна е през студения сезон, когато на масата често се появяват прости, сърдечни ястия, които предизвикват носталгия. Тази гарнитура може да бъде чудесно допълнение към много затоплящи зимни ястия. Но как да приготвите перфектното кремообразно пюре, както правят готвачите в най-добрите ресторанти? Трябва ли да имате специални инструменти или е по-добре да ползвате миксер? Трябва ли да се добавя сметана? И кой картоф е по-добър?

 

Базираният в Лондон кетъринг мениджър Пол Роситър, който има две десетилетия опит в хранително-вкусовата промишленост, споделя някои от тайните си с Express.co.uk. Много хора смятат, че тайната на мекото, въздушно пюре е добавянето на сметана, но Роситер се съмнява в този „домашен“ метод. „Никога не съм виждал готвач да добавя сметана към картофено пюре в професионална кухня“, каза Пол. „Повечето готвачи в гастропъба разчитат на много масло, малко мляко, много сол и бял пипер.“

 

Експертът каза още, че много заведения използват специални полуфабрикати. „Някои вериги кръчми използват картофено пюре – това е малко като картофено пюре за бързо приготвяне, което можете да купите в кутия в супермаркета – и масло“, каза Пол. Въпреки това, според Роситер, тайната на перфектното пюре изобщо не е в готовата смес, а в правилните инструменти, които ви позволяват да постигнете еднородност и нежност на консистенцията.

„В промишлена кухня обикновено използваме механичен инструмент за да премахнем всички бучки и да получим копринено гладка паста“, каза той. „Това е малко като гигантска преса за чесън: избутвате сварени картофи през машината, след това добавяте масло, мляко, сол и черен пипер.“

 

Пол Роситър обаче отбеляза, че у дома не използва професионален уред, а обикновена преса за пюре, която има в почти всеки дом. „Честно казано, предпочитам да използвам класическа преса за картофено пюре у дома и моето пюре никога няма бучки“, каза експертът и се пошегува, че този метод изисква много усилия.

 

И така, кой метод за приготвяне на пюре е най-добър? TikTok гъмжи от видеоклипове, включващи блендери и миксери, които придават на сварените картофи кремообразна текстура. Пресата, която хостесите използват от много години обаче, също има много почитатели, така че изборът е ваш – ръководете се от опита си, усилията, които искате да положите и простора на вашата кухня.

 

Видът на картофите оказва ли влияние върху качеството на картофеното пюре? Професионалистите са сигурни, че някои сортове се разбиват много по-добре от други. Проверете какво се продава в магазина и пробвайте.

 

Как да си направим перфектното пюре?

Започнете с обелване и нарязване на картофите – за да се сварят по-бързо, когато ги пуснете в тенджера с вряща подсолена вода. Трябва да е готово за около 15 минути. Отцедете водата и поставете тенджерата отново на котлона, като намалите мощността. Към картофите добавете обилна лъжица масло, малко мляко, щипка сол и щипка черен или бял пипер. Разбийте с устройство, което ще придаде на гарнитурата еднородна консистенция – бъркайте докато стане копринена и кремообразна. Добавете хрян или горчица, ако желаете и разбъркайте добре пюрето, като проверите за бучки.

Последно
Не пропускай