Перфектната диета: Храненето не означава само задоволяване на глада

Това, от което се състои ежедневното ни меню, директно се отразява на нашето здраве и общо благосъстояние. Ако през последните дни се чувствате отпуснати и нямате сили за нищо, това може да е сигнал, че нуждите на тялото ви от основни хранителни вещества не са запълнени правилно. Искате ли да си възвърнете енергията и желанието за действие? Ключът към успеха е промяната на хранителните ви навици.

Здравословното хранене е в основата на правилното функциониране на организма.

Принципи на диетата

През 2019 г. Институтът по храните и храненето публикува нова Пирамида на здравословното хранене и физическата активност, която представя основите на правилното хранене и здравословния начин на живот. Новите препоръки акцентират на първо място върху 30-45 минути ежедневна физическа активност. При консумираните ястия най-важни са зеленчуците и плодовете. Всички експерти са съгласни, че трябва да ядем минимум 5 порции зеленчуци и плодове на ден, като 3/4 трябва да са зеленчуци и 1/4 плодове. Веднага след зеленчуците и плодовете пирамидата включва зърнени продукти, следвани от млечни продукти, месо и мазнини.

Създайте своята перфектна диета

В момента имаме невъобразим брой възможности да съставим собствената си диета възможно най-добре според нашите предпочитания и нужди. В резултат на това се създават все по-нови модели на хранене, за да се подобри нашето благосъстояние и здраве. Противно на общоприетото схващане, една диета не винаги трябва да е отслабваща. Много често специфични заболявания изискват специфична диета, като например при стомашен рефлукс, при който трябва да се храним леко и без мазнини, или при хашимото, при което трябва да се избягват особено животинските мазнини. Целта на подобни диети е да се облекчат досадните неразположения, съпътстващи тези заболявания.

Мода за здравословно хранене

Много оптимистично е, че в последно време здравословният начин на живот и всичко свързано с него набира изключителна популярност. Създадените досега диети се различават по броя на приетите през деня калории и вида на вложените хранителни вещества. Изборът на диета зависи и от целта, която искаме да постигнем – подобряване на здравето, отслабване или по-добро самочувствие. За да изберете правилно вида на диетата, е необходимо да вземете предвид такива аспекти като възраст, пол, вид работа, активност през деня. Независимо от това, правилно коригираната диета трябва да осигури на тялото ежедневните енергийни нужди и да осигури всички необходими хранителни вещества. Също така трябва да се вземе предвид броят на храненията и времето на тяхната консумация, подходящо адаптирано към нашето ежедневие.

Последно
Не пропускай