Избор на пасатор и няколко рецепти

В забързаното ни ежедневие постоянно сме изправени пред проблема с избора на домакински уреди, мебели, интериорни предмети, декорация. За нас е важна всяка една покупка, и това важи с още по-голяма сила, когато става дума за електрически уреди. Разбира се, може да купим първия наличен модел пасатор, но това не ни гарантира, че той ще бъде висококачествен и ще ни радва с продължителна, удобна и лесна употреба.

Има много домакински уреди – миксери, шейкъри, електрически мелнички, кухненски роботи, чопъри и др., които „силно декларират“ за себе си колко са функционални. Но дори и с голям брой функции, които предлагат други устройства, пасаторът е на първо място в кухнята. Защо ли (четете по-надолу)?

Но преди това да видим

Най-добрите пасатори

Едни от най-хубавите по отношение цена/качество в момента модели пасатори са:

 • Пасатор Bosch MSM66120, 600 W, 12 Скорости + Функция Turbo, 0.6 л, Мини мелачка
 • Пасатор, чопър и бъркалка 3в1 ZEPHYR ZP 1112 XSC, 800W, 2 скорости, Купа 700ml
 • Пасатор Tefal Infini Force HB863A38, 700 W, 20 Скорости, Функция Turbo
 • Пасатор Gorenje HBX884QE, 800 W, Съд 0.8 л, Регулируема скорост
 • Пасатор Braun MQ 500 Soup, 600 W, 0.35 л, 1.25 л Блендер, 2 Скорости, Функция Turbo

Препоръчани евтини пасатори

А ето няколко по-достъпни ценово пасатора:

 • Пасатор и чопър 2 в 1 SAPIR SP 1112 BR, 200W, 2 скорости, Бял/лилавПасатор и чопър 2 в 1 SAPIR SP 1112 BR, 200W, 2 скорости
 • Пасатор Star-Light HBSJ-700W
 • Ръчен миксер с пасатор ZEPHYR ZP 1110 O, 300W, 5 степени + турбо
 • Ръчен пасатор SAPIR SP 1112 BS, 200W, 2 скорости, Метален накрайник,
 • Ръчен пасатор ZEPHYR ZP 1112 PS, 300W, Стоманен накрайник, 2 скорости
 • Ръчен пасатор Philips HR1600/00, Daily Collection, ProMix blending technology

 

Предимства на пасатора

Кухненските роботи се комбинират доста тромаво и следователно неудобно. Всеки път, за да го използвате монтирате нужния елемент и след това разглобявате, измивате и прибирате всички компоненти – процедурата е много досадна. В крайна сметка, просто престанете да го използвате. Шейкърите се използва само за смесване на съставки, а мелницата само за смилане.

Пасаторът  печели позиции при избор за кухненски уред, тъй като е компактен, може да реже; може да смила; може да смесва. Разбира се, решението за закупуване на такъв помощник е напълно оправдано. Сега остава само да разберем кой пасатор е най-добрият избор за нас.

Ръчният пасатор се състои от пластмасова или метална „дръжка“ с вътрешен мотор и въртящ се нож (може да има няколко). Раздробява, смесва и разбърква във всеки контейнер (вашият или този, прикрепен към устройството).

Основни плюсове: компактност, подвижност, способност за обработка на малки порции, възможност за независима смяна на позицията на ножа (за разлика от стационарните модели), гъвкавост, дължаща се на наличието на ножчета за различни цели. Оказва се, че един пасатор може да замени кухненски робот, кафемашина, месомелачка, миксер и др.

Ето на какво трябва да обърнем внимание при покупката на пасатор.

Характеристики на пасатора

Мощност

Мощността е първия важен критерий за подбор на пасатор. Колкото е по-мощен, толкова по-бързо работи, толкова по-малко е шанса той да прегрее и толкова по-твърди продукти може да обработва. За да се справя с повечето задачи пасатор трябва да има най-малко 450 W. Ако искате да разбиете леда с помощта на миксер или да обработвате сложни продукти (например месо или моркови), трябва да закупите уред с капацитет 600-800 W.

Скорости

Колкото повече скорости има пасатора, толкова по-точно можете да регулирате скоростта на въртене на ножа в зависимост от твърдостта на продукта, целта или височината на резервоара (в ниски купи, за да не се пръска, продуктът трябва да се смесва с ниска скорост). В края на краищата, колкото по-висока скорост, толкова по-бързо миксерът раздробява и смесва. Но при ниски скорости пасаторът работи по-добре с твърди и вискозни продукти.

Така например, ако искате да направите най-деликатния пастет, то тогава варено месото трябва да бъде обработено най-напред при ниска скорост, а след това на най-висока. Всъщност пасатори с голям набор от скорости са необходими, може би, само на истински готвачи, които готвят по сложни рецепти. За повечето потребители 5-8 скорости ще са напълно достатъчни.

Почти всички пасатори имат турбо режим – режим на максимална скорост, който е полезен за включване в края на работата, за да се постигне особено равномерна и деликатна текстура на ястието. Някои пасатори имат режим за разбиване на лед и за обработка на твърди храни, като замразени плодове или ядки.

Приставки за пасатор

Повечето пасатори имат три основни части: миксер за разбиване и смесване, чопър и блендер в купа. Наличието на други приставки е голямо предимство, защото благодарение на тях устройството става по-функционално. Нека разгледаме по-отблизо всяка част.

Блендерът раздробява и смесва, справя се с най-много задачи: кремове, супи, сосове, коктейли и т.н. Има нож в края и купол, покриващ го, който е проектиран така, че да минимизира пръскането. Най-често главната дюза на ножа не може да бъде сменена, но понякога има модели с подвижни ножове за различни цели. Съществува накрайник за картофено пюре. Той е пластмасов, а не метален нож. Това е много полезно допълнение към блендера.

Миксерът е необходим при разбиване на сметана, яйца, майонеза, масло, месене на тесто и т.н. Миксерът може да бъде с капкообразен накрайник (за течни смеси) или спираловиден (за плътни смеси).

Кухненският чопър е купа с централно острие, което се задейства чрез свързване на дръжката в капака на купата. Подходящо е за смилане на твърди продукти в малко количество, например, кафе на зърна, захар и др.

При покупката на този кухненски уред трябва да обърнем внимание на материалите, от които са направени тялото и накрайниците на пасатора. Те могат да бъдат направени от пластмаса или метал. Желателно е накрайника да е метален, за да можете да потапяте пасатора дори в тенджера с кипяща супа. Пластмасата може да обработва само умерено горещи и топли продукти и може да се счупи.

Най-често пасаторите имат обикновени захранващи кабели с дължина до 1,5 м. Но ако искате да можете да обработвате продукти, докато се движите свободно около къщата, да речем, за да гледате детето на пътя, тогава трябва да изберете безжичен пасатор. Такъв пасатор тежи повече от обичайното, живота на батерията не е твърде дълъг (20-30 минути), а неговата мощност е по-малка.

Пасатор Braun

Виж промоциите тук

Когато става дума специално за пасатори веднага се сещаме за марката Braun, която е лидер в тяхното производство. Електрическите уреди от Германия винаги са били известни, от една страна, с надеждността си, като по този критерии остават постоянно сред лидерите и от друга страна със специалното внимание, което обръщат и на най-малките детайли.

Тези устройства имат много преимущества:

 • защита от случайно активиране;
 • контролът е толкова прост, че  може да изпълняваме всички операции с една ръка;
 • има красив дизаин;
 • малко тегло;
 • звукът на двигателя е приятен за ухото;
 • достатъчна мощност за смилане дори на твърди храни;

Пасатор Bosch

Виж промоциите тук

Пасаторите Bosch са съвременни енергийноефективни уреди с немско качество, които ще бъдат ползвани дълго във всяка кухня.

Те са многофункционални устройства с малък размер, за да опростят обичайните, досадни и продължителни домакински задачи: рязане, раздробяване; смилане; пасиране; разбиване и др.

Снабден е със специален нож с 4 лопатки, който му позволява да обработва твърдите съставки по-бързо и по-задълбочено. Също така е подходящ за приготвяне на сосове, коктейли, майонеза, супа, пюре от варени зеленчуци, пюре от плодове, смилане на замръзена храна.

Има модел на безжичен пасатор с литиево-йонна батерия, който може да работи дори когато няма контакт наблизо.

Пасатор Philips

Виж промоциите тук

Пасаторите Philips са леки, компактни и в същото време полезни домакински уреди за кухнята. Те са в състояние ефективно и бързо да раздробяват, смесват, смилат и пасират течни и твърди, топли и студени съставки.

Тези устройства са добри в  обработката на зеленчуци, плодове, гъби, ядки и други продукти. Имат специални патентовани двойнодействащи ножове от неръждаема стомана. Те имат уникален дизайн, който позволява едновременно разрязване и смесване на съставките.

Пасатор Delimano

Надали има домакиня, която да не е гледала рекламата за пасаторите на Delimano.

Те имат компактен размер и леко тегло, което улеснява поддържането на устройството с една ръка; атрактивен модерен стил, с който можете да комбинирате хармонично стила на вашата кухня; ергономичен контрол с един бутон; лекота на работа независимо от многостранния брой различни функции; наличието на остри ножове от висококачествена неръждаема стомана.

Рецепти за пасатор

Представяме ви няколко лесни, но много вкусни рецепти, в които да използвате пасатора.

Домашна майонеза с пасатор

Тук ще научим как да си приготвим майонеза вкъщи, като използваме любимия си пасатор. Необходими продукти:

 • голямо яйце – 1 бр.
 • олио – 200 мл
 • сол – 0,5 л.
 • захар – 1 ч. л.
 • оцет 9% – 1 ч.л. (или лимонов сок или ябълков оцет)
 • горчицата по желание – 1 ч. л.

Олиото за майонеза е по-добре да е рафинирано, защото няма мирис. Всички съставки трябва да са със стайна температура.

Първо поставете яйцето в купата на пасатора. По-добре е жълтъкът да остане цял. Добавете половин чаена лъжичка сол, захарта и оцета. Ако искате да направите по-естествена майонеза, заместете оцета с лимонов сок. Сега налейте олиото. Купата е разграфена и може да видите количеството.

Внимателно спуснете пасатора в купата. Важно е да покриете жълтъка с дюзата, а самата дюза трябва да лежи върху дъното на купата.

Сега започнете да разбивате на най-висока скорост. Първо, разбийте яйцето, след това олиото постепенно се добавя към него. В основата на дюзата ще видите появата на плътна бяла маса. Само когато има вече много разбита майонеза, и все още има недокоснато олио на върха, чак  тогава бавно повдигане пасатора и смесете всичко заедно.

Разбиването отнема около 3 минути. След това добавете, ако желаете, горчица и разбъркайте отново.

Опитайте на вкус. Ако е твърде кисела – добавете захар, ако има малко сол – добавете сол, ако има малко киселина – добавете оцет.

Смути с пасатор

Шоколадово смути

За шоколадово смути  ще ви трябва следните продукти: 100 грама млечен шоколад; 2 банани; 200 ml мляко; една щипка канела. В купата поставяте шоколада и банана. Добавете останалите съставки и разбийте. Украсете с парченца банан.

Плодово смути

вкусно смути с пасаторБананово-ягодовото смути се получава много лесно. Ще ви трябват:

 • ягоди – 100 грама;
 • мляко – 200 мл;
 • банан;
 • канела – 1 чаена лъжица.

Ягодите се разбиват с банана в купата, след което се добавя канелата, налива се мляко и се разбива отново. Украсете с половинки от ягоди.ягодово смути с пасатор

Домашно масло с пасатор

Знаете ли, че може да си направите домашно масло с помощта на пасатора?

Приготвяне на домашно масло с пасаторПодгответе си:

 • половин литър високомаслена сметана,
 • пасатор
 • тензух или специална кулинарна мрежа за сирене,
 • голяма купа,
 • дървена лъжица или силиконова шпатула,
 • контейнер за съхраняване на масло,
 • пластмасови опаковки за храна,
 • сол,
 • фино нарязани зеленчуци или сухи подправки по желание.

Оставете сметаната да стои извън хладилника, докато достигне стайна температура. Изсипете сметаната в блендера и започнете да  биете при ниска скорост. Ако скоростта е висока, ще завършите с  гъста, но ефирна сметана, вместо с желаното масло. Не докосвайте пасатора, докато не видите жълти съсиреци. Това може да отнеме от десет минути до половин час, в зависимост от началната температура на сметаната.

Наблюдавайте. Жълтите съсиреци ще започнат да нарастват. Около тях, в купата ще има и много други течности, което е нормално. Когато вече няма от какво да се образуват жълтите съсиреци изключете пасатора. Прецедете съдържанието през тензух/марля в купа. Извадете маслото, което е останало в марлята. Обърнете леко марлята и изцедете маслото. От него ще излезе още малко течност.

Вашата цел е да премахнете колкото е възможно повече течност от маслото. Изплакнете маслото под чиста студена вода, след като изстискате колкото се може повече течност. След това извадете маслото от марлята и поставете върху чиния.

Използвайте дървена лъжица, намокрена с чиста студена вода: благодарение на това дървото няма да се придържа към маслото. С долната част на лъжицата натискайте маслото по цялата повърхност, докато не спре да излиза течност.

Ако искате домашното масло със специален вкус, добавете лимонова кора, портокалова кора, ситно нарязан магданоз или други билки и подправки, според вашите вкусове със сол. Канелата е добър вариант, ако маслото е за закуска или за палачинки. Придайте на маслото желаната форма и го поставете в кутия за храна. Покрийте с пластмасов капак и едва след това го приберете  в хладилника.

Сос холандез с пасатор

Сос холандез се приготвя много лесно с помощта на пасатор.

Съставки:

 • 3 жълтъка
 • 2 супени лъжици лимонов сок
 • щипка черен пипер (по избор)
 • сол на вкус
 • 115 г горещо разтопено масло

Разбийте жълтъците, лимоновия сок, пипера и солта  с пасатора за около 20-30 секунди. Постепенно изсипете горещото разтопеното масло в смесителната купа, докато продължавате  да разбивате. Разбивайте до получаването на гладка кремообразна консистенция.

Какъвто и пасатор да изберете не забравяйте, че всъщност най-добрият пасатор е този, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Последно
Не пропускай