Парфюмът като начин на живот

Може би ще се изненадате, но някои видове парфюми съдържат изненадващ брой различни съставки, например от 80 до 200. Най-често благоуханните аромати се получават чрез дестилиране на растения като цветя, билки, ароматни подправки, дървесни кори и смоли, мъхове и дори  зеленчуци.

Част от есенциите са синтетични – напълно уникални и неподражаеми или пък модерни според последните актуални тенденции в парфюмерийната индустрия.

Какво трябва да знаем за трайността и компонентите на парфюмите

Как се комбинират по между си разнообразните есенции и в какво съотношение са добавени към състава на парфюмите – всичко това е от съществено значение за крайния ефект и дълготрайността на съответния аромат.

Привлекателността на парфюмите има връзка и с факта, че доста от тях менят миризмата си след нанасянето върху кожата. Съставките не се изпаряват едновременно /по-леките съставки и свежи компоненти се изпаряват първи/, затова и вероятно сте чували специалистите по парфюми да споменават за горни, средни и долни нотки.

Още със самото нанасяне на парфюма се усещат предимно леките, ярки есенции с мирис на плодове, уханни растения, цветя и билки. Тези така наречени горни нотки спомагат да се улови „настроението“ на самия парфюм, но тяхното влияние върху обонянието трае едва около минута.

Тогава пък се активизират средните нотки, които започват да се отделят под въздействието на топлината на тялото и естествените мазнини, намиращи се по повърхността му. Когато се появи средната нотка или така да се каже сърцевината на парфюма, тогава може да усетят по-меките миризми на цветя, дърво или други „модерни аромати“. Средните нотки ухаят интензивно в рамките на половин-един час.

Долните нотки, познати още като „базови“ или „сухи твърди частици“, започват да се улавят в този етап след напръскването, в който парфюмите се сливат най-хармонично с химичните характеристики на кожата. Ароматни смоли, мъхове, мускус или кехлибарена смола – всички тези аромати спадат към така наречените долни нотки. Уханието се усеща дълго – от два до шест часа, в зависимост от степента на наситеността им в парфюмната композиция и още от редица други специфични фактори.

Защо някои парфюми ни привличат неустоимо, а не други?

Според специалистите, това е свързано с навиците ни. Тоест, ние сме по-склонни да приемем ароматите, които вече познаваме, например, когато ги свързваме с известни благоприятни обстоятелства в миналото. Разбира се, добрата реклама също помага. Според специалистите, парфюмът е един от най-специфичните продукти за популяризиране, тъй като с думи или изображения е трудно да бъде предадена цялата сложна гама от усещания, които парфюмът предизвиква. Но затова пък може да ни повлияе името на самия парфюм. Една от най-нашумелите маркетингови тенденции са парфюмите с имена на известни хора, например, https://fragrances.bg/nina-ricci. Мнозина намират такива ухания за примамливи и романтични.

Дизайнът на парфюма също влияе. В доста отношения шишето и опаковката имат не по-малко значение от тяхното съдържание и име. Можете да се убедите сами – https://fragrances.bg/van-cleef-and-arpels.

Всъщност, сме убедени, че повечето от почитателите на уханията осъзнават, че парфюмът не е просто сбор от аромати, а нещо много повече от това – той е образ, класа, стил и настроение. Колкото по-често използвате парфюми, толкова по-ясно и категорично ще усетите колко съществено се отразяват те на начина ви на живот. В положителен смисъл, разбира се.

Последно
Не пропускай