Палео диетата – яжте като в каменната ера

Преди всичко беше по-добре? Или? Поне палео диетата предполага, че праисторическите хора са се хранили особено здравословно през палеолита. Оттук и името Палео диета или диета на пещерния човек. Не се притеснявайте, не е нужно да заколите мамут, за да ядете палео като човек от каменната ера. Ще ви обясним какво има в палео менюто, какво не трябва да ядете според диетичния план, какво всъщност прави диетата толкова здравословна и ще отправим и критики.

Какво представлява палео диетата и как работи?

Как си представяте живота през палеолита? Точно така, тогава хората са били ловци и събирачи. Хранели се с това, което природата им даде. Това означава, че цялата храна е прясна, сезонна, регионална и непреработена. Освен това, ако искате да ядете, трябва да се движите. За да си набавят храна, хората изминавали дълги разстояния, за да събират, и трябвало да използват голяма сила и умения, за да ловуват.

Но това, което е решаващо сега, е, че палеолитът, известен също като старокаменната епоха, е продължил около 2,4 милиона години до 10 000 г. пр.н.е. Тогава започва неолитната революция. Човекът се научил да обработва ниви и да отглежда добитък. Той се настанил на определени територии. Циркадният ритъм се променил, както и ежедневните упражнения и хранене. Така човекът се запознава с житото, млякото и захарта.

Тоест, човекът, преминал през най-ранната и най-дългата епоха на праисторията, е имал много време да се адаптира към дадените условия. Оттук и теорията зад Палео: Човешкият организъм е свикнал с диетата на ловците и събирачите за повече от 2,4 милиона години и все още е така и днес. Ето защо най-добре усвояваме и оползотворяваме съответните храни. Освен това се твърди, че диетата от каменната ера е подобрила здравето и мозъчната функция на хората по такъв начин, че те са успели да се развият в съвременните хора.

Американските антрополози се занимават с темата за храненето от каменната ера през 80-те години на миналия век, изследвайки праисторически групи хора и анализирайки диетата им. Резултатите от тяхното изследване направиха теорията за диетата от каменната ера наистина известна.

Изследователите никога не са се занимавали със стратегия за отслабване. Терминът диета може да бъде подвеждащ, но по-скоро означава форма на хранене и начин на живот. Палео трябва да накара хората да живеят по-здравословно, а болестите на цивилизацията да бъдат ограничени или спрени. Твърди се, че широко разпространени проблеми като високо кръвно налягане, затлъстяване и техните усложнения се елиминират от Палео.

Последно
Не пропускай