Откъде идва желанието ни за хапване на сладко и как да го преодолеем

Захарта е глюкоза, лека форма на въглехидрат. Глюкозата всъщност е основният източник на енергия и следователно е жизненоважна за нас. Въпреки това, прекомерното желание за храни, които съдържат този лек въглехидрат, може да показва проблеми в тялото.

Ниво на стрес

Продължителният стрес предизвиква секрецията на хормона кортизол. Произвежда се в надбъбречните жлези и навлиза в кръвния поток. Под действието на този хормон клетките губят чувствителността си към инсулин. В резултат на това нивото на захарта се повишава, но клетките усещат глад и липса на глюкоза. Съответните сигнали идват в мозъка и за да попълните енергийния баланс, започвате да жадувате за нещо сладко. Да кажем, че продължителният стрес има доста пагубен ефект върху здравето – затлъстяване, кожата изтънява, кръвното налягане се повишава и още по-надолу в списъка. Следователно връзката тук е пряка – когато сте нервни, искате сладко, а състоянието на организма се влошава. Следователно фразата „всички болести са от нерви“ има ясна научна обосновка.

Претоварване и активна мозъчна дейност

По време на активна работа човешкият мозък изразходва много енергия. Всички ситуации, които водят до психическо пренапрежение, неминуемо възбуждат желанието ни да хапнем нещо сладко. През тези стресови времена, въпреки предизвикателния график, диетолозите съветват да се придържате към строга диета и да консумирате по-сложни въглехидрати, като зърнени храни и зърнени храни. Тези продукти се разграждат много по-дълго, осигурявайки постепенен приток на хранителни вещества към работещите органи, в конкретния случай – към мозъка.

Пристрастяване към серотонин

Това вещество се нарича още хормон на радостта. Затова парчето шоколад, което стимулира производството му, подобрява настроението ви. Не напразно лекарите отъждествяват пристрастяването към захарта с лека степен на наркотична интоксикация, тъй като дозата на такива продукти влияе на емоционалното ни състояние по подобен начин. Не е чудно, че може да възникне зависимост. Често искате да не усетите този вкус толкова, колкото да получите доза серотонин в кръвта. Единственият проблем е, че прекомерната доза глюкоза се отразява пагубно на здравето. Тази зависимост се лекува с физическа активност и изготвяне на правилна диета. И също така, опитайте се да получавате положителни емоции по-често, те предизвикват подобна инжекция на хормона на радостта, но в същото време не вредят на тялото.

Липса на определени хранителни вещества

Мозъкът ни играе номера. Понякога някои елементи може да липсват, така той ни изпраща сигнал, че трябва да хапнем нещо сладко. Най-често този измамен ефект възниква при липса на фосфор, магнезий или сяра. Фасул, риба, ориз, моркови или аспержи запълват нуждите на организма от тези вещества и няма да бъде погрешен сигнал.

Синдром на ПМС

В тези дни жените често развиват желание за сладко. Факт е, че точно тогава нивото на желязо в тялото е значително намалено, а и имаме стресова ситуация. И двата компонента се проявяват в желание за хапване на прости въглехидрати. В този случай могат да помогнат различните салати и морска риба.

Полезни съвети: Лекарите и диетолозите съветват да не се отказвате напълно от подобни продукти, а да ги замените за по-безопасни. Например млечен шоколад за черен и сладкиши и бисквитки за пресни плодове. Сушените плодове също са добра алтернатива.

Последно
Не пропускай