Основният зеленчук за красота и дълголетие

Тиквата е злато. Благодарение на нея можете бързо и лесно да почистите тялото от токсини, да нормализирате водно-солевия баланс, да стабилизирате метаболизма, да понижите кръвното налягане, да повишите имунитета, да укрепите сърдечния мускул и съдовите стени и много други.

Лекарите и диетолозите препоръчват добавянето на тиква към диетата при риск или установяване на инфаркт, както и при наличие на заболявания като диабет, хипертония, уролитиаза, атеросклероза. Също така, този зеленчук е полезен по време на менопаузата при жените, по време на отслабен имунитет и остри респираторни инфекции.

Смята се, че тиквата носи най-голяма полза на хората в репродуктивна възраст. Според учените, прясно изцеденият тиквен сок има положителен ефект върху мъжката потентност, а концентрацията на витамини в този зеленчук помага да се създаде здравословен фон за бременност в тялото на жената. Този продукт е зареден с желязо, което го прави полезен и за поддържане на здравословен баланс по време на менструалния период при жените.

Експертите са установили, че редовната консумация на тиква може да предпази зрението ви и да поддържа очите ви здрави.

Освен това, тиквата дава на детския организъм много полезни вещества, които допринасят за растежа и развитието.

Тиквените семки имат благоприятен ефект върху храносмилането, а също така се считат за едно от най-безопасните средства срещу паразити.

Кой не бива да яде тиква?

Въпреки цялата полезност на тиквата, тя съдържа витамини и вещества, които са противопоказани при деца под 6 месеца, хора с остра фаза на пептична язва, висока киселинност. Също така, не се препоръчва да се включвате тиква във вашата диета, ако сте с хипотония и по време на периоди на лошо храносмилане.

Как да изберем тиква?

За да се насладите на зрялата и вкусна тиква, трябва да обърнете внимание не само на външния й  вид, но и на аромата. Тя трябва да мирише добре и няма пукнатини, вдлъбнатини, драскотини, гнилостни „очи“ на повърхността на кората.

Зрялата тиква има твърд горен слой и не образува вдлъбнатини при натиск върху кората. При разрязване от тиквата се отделя прозрачен портокалов лепкав сок. Белите семена на зрелия плод са твърди и гладки. Опашката трябва да е леко суха, но не и гнила. При почукване по повърхността на тиквата се чува равномерен, леко тъп звук.

Последно
Не пропускай