Определете какъв тип е кожата на лицето ви

Нормална, суха, мазна и смесена – това са основните видове кожа на лицето. Ако все още не знаете какъв тип е кожата на лицето ви, време е да разберете съществените характеристики на всеки тип кожа.

Определете какъв тип е кожата на лицето ви, за да запазите красотата и свежестта на лицето.

Нормална кожа

Нормалната кожа е най-рядко срещан тип кожа. За нормалната кожа трябва да се отделят специално внимание и грижи, защото тя лесно преминава в мазна или суха кожа. Тя е фина, нежна и приятна на пипане. Има хубав розов цвят. Нормалната кожа е с добра еластичност. Нормалната кожа видимо не се изпотява. Ще разпознаете нормалната кожа по гладката й повърхност без никакви бръчи, черни и бели точки, белези, косми и пъпки.

Съвет: Избягвайте маските, които са предназначени за суха, мазна и смесена кожа, защото тя има тенденция лесно да се превърща в друг тип кожа.

Суха кожа

В сравнение с нормалната кожа при сухата се появяват бръчки. Слънцето, студът, вятърът и измивните средства съдржащи сапун са най-големи неприятели на сухата кожа. Тя лесно се зачервява и възпалява при външни влияния.

Сухата кожа е нежна, но много тънка и не може да поддържа необходимата влага в нея. Поради тази причина сухата кожа се води още като обезводнена кожа. Дори и при младите жени изсъхва и лесно губи еластичността ѝ. На повърхността ѝ се появяват преждевременно малки бръчки. Обикновенно сухата кожа на лицето има по-тъмен тен.

Съвет: Ако имате суха кожа пийте повече вода, защото кожата на лицето има нужда от нормална влага в нея.

Мазна кожа

На повърхността на мазната кожа има по-голям брой мазни жлези, които особенно в пубертета отделят повече кожна мазнина, която създава акне. За мазната кожа е характерно младежкото акне. В сравнение с нормалната и сухата кожа, мазната е по-груба на пипане и лъскава на външен вид. Тя много лесно задържа и абсорбира прах от въздуха. Така мазната кожа става задебелена и с акне.

Съвет: Използвайте предназнчена козметика за мазна кожа, за да намалите появата на акне.

Смесена кожа

Смесената кожа представлява комбинация от различните видове кожа: (мазна и суха), (мазна и нормална) и (суха и нормална кожа). Не всички участъци имат един тип кожа. Пример за смесена кожа: кожата на челото, носа и брадичката е мазна, а на бузите, скулите и останалите участъци е суха.

Съвет: Третирайте кожата със съответна козметика и по-често измивайте, почиствайте и освежавайте лицето с домашни маски.

Последно
Не пропускай