Омега-3 и COVID: Нови факти от проучвания

Наскоро беше проведено и публикувано проучване, което е установило намален риск от коронавирус при хора с високи нива на омега-3.

Въпросното пилотно проучване е проведено в САЩ със 100 участници. Учените си поставили задачата да проследят връзката между нивото на омега-3 и смъртността от CoViD-19. В публикацията от проучването се посочва: „Разгледахме омега-3 мастни киселини, които имат множество противовъзпалителни ефекти и могат също да намалят риска от неблагоприятни резултати от CoViD-19.

Резултатите били изненадващи. Оказало се, че при пациенти с висок индекс на омега-3 в кръвта (на ниво от 5,7% и повече) рискът от смърт е приблизително 75% по-нисък, отколкото при пациенти с нисък индекс, т.е. дефицит на омега-3. Учените отбелязват, че нивото на омега-3 в организма лесно се повишава: чрез увеличаване на консумацията на мазни риби (например, сьомга, херинга, скумрия, риба тон и др.), които са богати на омега-3 1 .

В момента се провеждат допълнителни клинични изследвания, за да се тестват доказателствата, че лечението с омега-3 мастни киселини има благоприятен ефект върху различни аспекти на инфекцията с CoViD-19.

Полезната роля на омега-3 мастните киселини вече е установена в минали епидемиологични, терапевтични и основни научни изследвания.

Ефект върху възпалението

Установено е, че омега-3 влияе на възпалението, като индексът на омега-3 е обратно свързан с 10 възпалителни биомаркера. Припомняме, че тежестта на хода на CoViD-19 се дължи на бързото повишаване на нивото на възпалителните цитокини, което води до цитокинова буря. Колкото по-малко освободени цитокини, толкова по-нисък е рискът от тежко заболяване и смърт. Приемът на омега-3 намалява нивото на цитокините .

Насищане на кръвта с кислород

Вторият важен ефект на омега-3, който може да се приложи при коронавирус, е установен в проучвания, включващи 1280 пациенти в интензивно отделение с остър респираторен дистрес синдром (респираторна недостатъчност). Благодарение на действието на омега-3 се наблюдава значително подобрение на оксигенацията на кръвта – насищане на кръвта с кислород . От само себе си се разбира, че това изисква дългосрочен прием на омега-3.

Здраве на белите дробове

Според специалистите омега-3 е строителен материал за мембраните на всички клетки. И ако най-голям процент от тях се съдържа в мозъка, то на второ място са белите дробове. Покрити са с мазнина, която предпазва алвеолите от увреждане от всякакви вируси. И дори да мислите от тези позиции, става очевидно защо липсата на омега-3 води до тежък ход на CoViD-19.

Кръвоток и тромбоза

Когато еритроцитната мембрана е твърда (с липса на омега-3), еритроцитът трудно преминава през капилярите, той се залепва и по този начин се образуват кръвни съсиреци. Омега-3 от своя страна е доста мощен антитромбоцитен агент – тоест предотвратява тромбозата.

Последно
Не пропускай