Офталмолог разказа как гримът на очите вреди на здравето им

Трудно е да си представим съвременна жена без грим.

Но как гримът, татуирането и удължаването на миглите влияят върху здравето на очите? Нека видим мнението на офталмолозите.

Опасността от използването на козметика или удължаване на мигли е, че химически съединения или частици от продукта навлизат в лигавицата на окото, нарушавайки естественото му състояние. Получава се усещане за дискомфорт, за нещо излишно. И не само при нанасяне на грим, но и след премахването му, особено при водоустойчивата спирала и различни блясъци.

 

В резултат на това започва лакримация и искате да търкате тази зона от време на време. А самите клепачи могат да реагират силно на съставките на козметичните продукти. Така че знаците „хипоалергичен“, „тестван от дерматолози или офталмолози“, ако това, разбира се, не е маркетингов трик, имат значение. И важна роля играе качеството на козметиката, нейният срок на годност и чистотата на четките.

Основни проблеми

Когато едно момиче започне да се гримира, от многобройни видеоклипове в YouTube и социалните мрежи научава за чувствителността на кожата около очите, че е по-тънка, отколкото на други места и има много по-малко мастни жлези. Но фактът, че това е най-мобилната зона (мигаме до 12 хиляди пъти на ден!), Която, за съжаление, е по-малко защитена от външни фактори – вятър, сух въздух, слънце, може би бактерии, не се взема предвид от всички. А козметиката може да стане както помощник, така и вредител.

Основни негативни последици:

 • Обрив, дразнене, суха кожа
 • Подуване на клепачите
 • Сърбеж и парене в областта на очите
 • Възпаление на конюнктивата или роговицата
 • Нарушаване на слъзния филм
 • Гноен секрет от очите

Дразненето от спирала, сенки за очи или продукти за грижа за очите може да причини болка в очите, зачервяване и дори фотофобия. През зимата, когато имунитетът е намален, може да провокира възпаление и развитие на очна инфекция. В този случай козметиката трябва да бъде изоставена, освен това ще трябва да бъде изхвърлена, в противен случай ще стане източник на повторна инфекция. Достатъчно е да дезинфекцирате инструментите за нанасяне на грим. По принцип те трябва да се почистват веднъж седмично със специални почистващи разтвори.

Поради постоянното нарушаване на слъзния филм от декоративна козметика или агресивни препарати за премахване на грим, понякога се развива синдром на сухото око, което впоследствие засяга зрителната острота. Промивките на маслена основа причиняват повече вреда, тъй като, попадайки върху лигавицата, те водят до изпаряване на слъзната течност.

Вредни съставки

Най-честите дразнители на очите са:

 • Ланолин (животински восък)
 • Консерванти като парабени като метилпарабен, пропилпарабен и други подобни
 • Синтетични аромати
 • Химически ултравиолетови филтри: авобензон, бензофенон, октил салицилат
 • Минерални и етерични масла
 • Емулгатори
 • Натриев лаурил сулфат (sls) и натриев лаурет сулфат (sles)

Кои са основните средства за създаване на грим за очи, как да ги прилагаме безопасно и какво е вредно?

Спирала

Не злоупотребявайте с опцията за удължаване на миглите. Найлоновите влакна, които дават ефект на удължаване, често се откъсват и падат, попадайки върху лигавицата на окото. Ето защо не се изненадвайте, ако самото тяло се опита да се отърве от това чрез активно сълзене.

Алергична реакция може да бъде причинена от водоустойчива спирала, дължаща се на ланолин и растителни смоли. Негативният ефект се проявява и в прекомерно триене на деликатната зона около очите по време на сваляне на грима. Лошо измитата козметика е пътят към блефарит, ечемик или конюнктивит. Страдат от устойчиви продукти и миглите, които стават чупливи и окапват повече.

Сенки

Те са склонни да се разпадат. А съставки като каолин, цинков оксид, алуминиев прах са алергени, които дразнят кожата.

За жени със свръхчувствителност трябва внимателно да използвате течни сенки – те съдържат алкохол, който провокира дразнене. Затова предпочитайте козметиката на минерална основа.

Опциите с крем не са подходящи за тези, които носят контактни лещи, тъй като има вероятност мазната основа да оцвети повърхността на оптиката.

Но най-опасният и модерен вариант са блясъците – блестящите частици могат да увредят роговицата на окото, особено ако попаднат под лещата.

Очни линии, моливи

Изберете моливи с мека, мазна текстура, за да намалите риска от нараняване на очната ябълка. За да придадат на ириса различен или изразителен нюанс, гримьорите често препоръчват боядисване на долния клепач пред линията на миглите. Това не може да се направи, тъй като мейбомиевите жлези и слъзният филм, които овлажняват очите, са замърсени. Затова гримирайте по-далеч лигавицата.

И за да не попаднат малки фрагменти от пигмента в очите е по-добре да се даде предпочитание на моливи с филц.

Удължаване на мигли

Най-честите последици от тази процедура са нараняване или изгаряне на очите, инфекция на роговицата или клепачите, алергични реакции, включително подуване и дразнене. Има и обратен ефект – загуба на мигли поради недостатъчна квалификация на специалист.

Директният контакт с изкуствените мигли, както и веществата в лепилото за фиксиране на косъмчетата могат да имат вреден ефект. Химическото увреждане на лигавицата без подходяща терапия в най-лошия случай води до проблеми със зрението. Ето защо не е желателно да се прибягва до подобряване на външния вид чрез тази процедура.

Как да предотвратите проблеми с грима?

Ето няколко съвета.

 • Спазвайте правилата за хигиена: никога не оставяйте грима за една нощ, използвайте неагресивни почистващи препарати, изплакнете добре очите си с вода
 • Ако почувствате сухота на лигавицата, откажете се от козметиката за известно време и използвайте овлажняващи капки
 • Първо сложете лещи и след това нанесете грим, а когато го измиете, направете обратното
 • Изберете продукти, предназначени за зоната около очите, дайте предпочитание на хипоалергенни или одобрени от офталмолози
 • Своевременно се отървете от козметиката с изтекъл срок на годност, защото това е опасност от размножаване на бактерии и гъбички
 • Веднъж седмично почиствайте гъбите и четките със специални продукти, не използвайте чужда козметика и сонди от моливи, спирала и сенки
 • Опитайте нови комплекси за грижа един по един, за да разберете какво може да е нежелана реакция
 • В случай на дискомфорт, зачервяване, сърбеж на очите, подуване или дразнене на клепачите, свържете се с офталмолог, който ще предпише ефективна терапия
Последно
Не пропускай