Нови навици през новата година: Лекар обясни какви промени ще помогнат за поддържане здравето на сърцето

Сърдечно-съдовите заболявания „се подмладяват“ всяка година. Ето защо дори младите хора, а още повече възрастните и възрастните хора, трябва да се грижат за здравето на сърцето си. Началото на годината е време да усвоим някои добри навици.

Опитайте се през новата година да се движите повече и да сте по-малко нервни. Сърцето е мускул, тренировките го укрепват и правят по-силно. Изберете физическата активност, която ви харесва и й се наслаждавайте. И като за начало можете просто да се разхождате повече на чист въздух, съветват лекарите.

 

Що се отнася до нервите, струва си да си припомним колко вреден е стресът за нашето тяло. Ако не можете да премахнете източника на безпокойство, научете се поне как правилно да реагирате на стреса. Можете да се успокоите с помощта на визуализация .

 

Друг полезен навик е свързан с храненето. Лекарите съветват да въведете повече риба в диетата си и е по-добре да намалите консумацията на месо, особено преработено. Лекарите съветват и да се яде по-малко сол.

Човек трябва да приема не повече от пет грама сол на ден. Ако ви се струва, че не ядете толкова много, тогава не забравяйте, че солта вече е в почти всички храни, които ядете: сирене, колбаси, полуфабрикати, сосове. Излишната сол е сериозен удар за сърцето.

Също така ще бъде полезно да се откажете от цигарите, алкохола и да отслабнете, ако има проблем с наднорменото тегло. В крайна сметка затлъстяването е една от най-честите причини за сърдечно-съдови заболявания.

 

Последно
Не пропускай