Необходимо ли ни е зарядно за акумулатор?

Разреденият акумулатор може да провали пътуването ви още преди да е започнало, но със зарядно устройство този проблем се решава бързо.

Има много причини, поради които един акумулатор да се изтощи. В процеса на експлоатация акумулаторните батерии губят своят капацитет и ефективност, екстремно натоварване може да ги изтощи или просто да забравите фаровете включени.

Каквато и да е причината едно зарядно за акумулатор може да помогне бързо да се върнете на пътя. След като устройството се включи в електрическата мрежата, важно е да се свърже правилно към клемите на акумулатора, за да може да възстанови капацитета му.

Какви видове акумулаторни зарядни има?

Зарядните устройства за акумулатори не само възстановяват функциите им, но и могат да се използват за поддържане при продължителен престой. Токът се подава към батерията, поддържайки я изправна, докато колата не се използва. Има дори устройства, които се захранват със слънчева енергия.

Пусково зарядни устройства

Те могат да подават кратковременен мощен импулс, което позволява бързо да се пусне двигателя, дори когато батерията е напълно изтощена.

Особено полезни са когато акумулаторът внезапно откаже и вие закъснявате. В този случай незаменим помощник е пусково зарядното устройство. То ще ви помогне бързо да се подготвите за запалване на двигателя.

Подобно е на подаване на ток от друг автомобил. Разликата е в това, че пусковото зарядно е безопасно за бордовата електроника на всяко превозно средство.

Необходимо е само уредът да се включи към клемите на автомобилната батерия. Настройва се на подаване на ток от 15-20А и се следи напрежението на клемите да достигне 15V. Тогава се завърта контактния ключ  за да се стартира двигателя. Ако това не се случи в следващите 10 секунди, процесът с подаване на ток се повтаря и при достигане на напрежение от 15V се повтаря.

След стартиране на двигателя, устройството се сваля от акумулатора, за да се избегне презареждане на батерията. Ако след три опита двигателят не запали, то причината не е в акумулатора и трябва да се потърси другаде.

Пусковите устройства могат да се използват и за зареждане на акумулатори, като добрите модели могат да зареждат акумулатори от 12 или 24V.

Зарядно възстановителни устройства

Те се наричат още предпускови устройства. Включват се към външен източник на ток и се използват за пълноценно зареждане на акумулатора. Подават неголям заряден ток (не повече от 8А) и не позволяват използването на акумулатора докато го зареждат.

Зареждането на батерията може да се извърши с подаване на постоянен ток или постоянно напрежение.

Когато се подава постоянен ток, процесът е по-безопасен, но пълно зареждане на батерията е практически невъзможно.

При подаване на постоянно напрежение пълното зареждане е гарантирано, но вероятността от прегряване на електролита е голяма.

Затова съвременните зарядни устройства за акумулатор са комбинирани – първоначално се подава постоянен ток, а в края на зареждането автоматично се преминава в режим на подаване на постоянно напрежение.

Основно уредите за зареждане на акумулатори се разделят на трансформаторни и импулсни.

 • Трансформаторните зарядни устройства са били масово използвани в

миналото, но днес се срещат все по-рядко. Състоят се от мощен трансформатор, който макар и надежден е с големи габаритни размери и тегло, а това усложнява използването му.

 • Импулсните зарядни са с трансформатор, работещ на високи честоти. Това обуславя неговата компактност и лесно използване. Те притежават защита от късо съединение и автоматизиран процес на зареждане. Затова често ги наричат интелектуални зарядни устройства.
 • Електронните зарядни са програмируеми устройства, които позволяват да се зададат отделни параметри като: време, алгоритъм, температура и други.
 • Зарядно устройство на слънчеви батерии. То позволява зареждане на автомобилния акумулатор без използване на енергия от електрическата мрежа.

Зареждането се извършва като устройството се включва в гнездото на запалката или към клемите на акумулатора.

Слънчевата батерия може да е разположена в автомобила или отвън на автомобила. Не се препоръчва слънчевата батерия да се оставя вън от автомобила при лошо време, защото може да се повреди.

Как да изберем правилното зарядно устройство?

Изборът на правилното зарядно устройство за акумулатора ви зависи от големината му, типа и от вашия бюджет.

 • Преди да купите зарядно, трябва да проверите типа на вашия акумулатор и

неговия капацитет, измерван в Ампери на час (Ah). . Трябва винаги да се следи за съответствие между капацитета на батерията и мощността на зарядното устройство. При несъответствие е възможно намаляване на капацитета на акумулатора и дори повреждането му.

 • В зависимост от времето, необходимо за зареждане уредите се разделят на:
  • Бавни – процесът продължава от 14 до 24 часа.
  • Ускорени – зареждането се извършва до 3 часа.
  • Кондиционерни – зареждат за час.

Важно е да се знае, че не всички типове батерии могат да се зареждат ускорено.

 • При избор на зарядно устройство трябва да се обърне внимание и на това как се определя кога акумулаторът е зареден.
 • На по-евтините модели това се определя с таймер и е възможно недозареждане или презареждане на батерията. Това и в двата случая намалява работоспособността и.
 • Съвременните импулсни устройства са оборудвани с микроконтролер, който по измерваните параметри на батерията определя и края на зареждането.
 • Съществуват модели, оборудвани с допълнителни функции като проверка на нивото на зареждане на акумулатора, диагностика на състоянието на батерията, тестване на състоянието на генератора и други.
 • Трябва да се обърне внимание и на универсалността на зарядното – така ще може да се зареждат различни типове батерии.

Във верига магазини за авточасти Avto.BIM.BG ви предлагаме гама от зарядни за автомобилни акумулатори в широк ценови диапазон, както и продукти за поддържане и обслужване. Ако имате съмнения какво зарядно да изберете, то консултантите ни с удоволствие ще ви помогнат да изберете подходящото.

Невъзможно е да предвидите всичко, но когато имате нужда може да намерите вашето зарядно устройство и да го заявите онлайн при нас. Ние може да ви го изпратим или да го получите в наш магазин. Предлагаме и разнообразни аксесоари и консумативи за поддържане на колата в перфектно работно състояние.

Последно
Не пропускай