Не сте подозирали: Розмаринът подобрява паметта, стимулира мозъка и облекчава тревожността

През последните години се появиха много различни теории, които ни съблазняват с нови начини за подобряване на паметта или остротата на ума. Една такава теория е, че розмаринът може да подобри умственото ни състояние и да помогне на нашето сиво вещество да работи по-добре. Въпросът е дали подобна теория има някаква научна основа. Ето сега ще разберем.

Розмаринът , известен като Salvia rosmarinus, е ароматно вечнозелено растение с фини игловидни листа, а неговата родина са териториите до Средиземно море.

Химичният състав на розмарина е много богат – освен етерично масло, растението има високо съдържание на розмаринова киселина (2-5%), танини и флавоноиди. Етеричното масло от розмарин съдържа високи концентрации на цинеол, борнеол, камфор и пинен.

Розмаринът подобрява паметта

Изследователи от Медицинския факултет на Университета в Сейнт Луис съобщават, че розмаринът, особено екстрактите, съдържащи антиоксиданти от тази билка, могат да помогнат за ученето и паметта. Нещо повече – те дори могат да намалят симптомите на леко когнитивно увреждане, което е предвестник на развитието на деменция.

Ароматът на розмарин и неговото въздействие върху мозъка

Друго проучване на ефектите на аромата на розмарин върху когнитивната функция са потвърдили, че колкото по-висока е концентрацията на аромат във въздуха, толкова по-бързо и по-точно можем да мислим. Освен това хората, участвали в проучването, отбелязали и подобрение в настроението.

Кои са основните причини за благотворното въздействие на розмарина върху нашия мозък?

Има предположение, че розмаринът има някои антиоксидантни свойства, поради което има положителен ефект върху функционирането на мозъка и настроението.

Друга хипотеза за благоприятното въздействие на розмарина е направена в Медицинския център на Университета на Мериленд, според която розмаринът намалява тревожността, което може косвено да подобри концентрацията.

В друг експеримент, проведен от учени от Факултета по дентална медицина в университета Мейкаи в Япония, се оказало, че вдишването на етерично масло от розмарин е помогнало на участниците да намалят нивата на хормона на стреса кортизол с 23%. Ефектът е постигнат само след пет минути вдишване с масло от розмарин. В контролната група, която е вдишвала обикновено масло без мирис, не били открити промени в концентрацията на кортизол.

Доказано е още, че вдишването или масажът с масло от розмарин може да ускори сърдечната честота и леко да повиши кръвното налягане. Подобни ефекти се постигат както при вдишване, така и чрез втриване на маслото в кожата на лицето, при което ароматът лесно се разпространява.

Последно
Не пропускай