Не само студът е причината: Защо ръцете и краката ми са постоянно студени

С настъпването на студа много хора страдат от студенина на ръцете и краката. Ако човек е леко облечен, това е нормално. Точно по този начин тялото реагира на студа – свива кръвоносните съдове на крайниците, за да запази топлината за жизненоважните органи.

Но се случва, краката и ръцете да остават студени и в топло помещение.  На какво може да се дължи това.

Причина номер 1: Нарушено периферно кръвообращение

Според кардиолозите, това състояние може да е свързано с нарушена периферна циркулация, когато кръвта в малките съдове не циркулира добре. Сърцето не я изпомпва през микроваскулатурата към периферията, съдовият тонус е намален и кръвта протича през кръвоносните съдове бавно.

Проблемът се среща при малки деца и юноши, страдащи от вегетативно-съдова дистония. Те, като правило, имат ниско кръвно налягане – 100-90 / 70-60 mm Hg.

Нарушенията на нервната система също водят до лош отговор на съдовете на външни температурни промени и капилярите нямат време да се разширяват и свиват навреме.

Проблемът трябва да бъде решен чрез трениране на сърдечно-съдовата система: упражнения, ходене, контрастен душ, масаж , физически труд – с други думи, кръвта трябва да се раздвижва. Така ще приведете в ред вегетативната нервна система.

Причина номер 2: Захарен диабет тип 1 и 2

Друга причина, която може да предизвика студени ръце и крака е захарен диабет тип 1 и тип 2. При тези заболявания кръвта съдържа високи нива на захар, става по-гъста и по-вискозна, което може да причини тромбоза и нарушено периферно кръвообращение (диабетна полиневропатия), а в някои случаи дори гангрена. Тук имате нужда от компетентна намеса на ендокринолог.

Причина № 3: Тютюнопушене

Пушенето пряко засяга съдовата стена (причинява ендотелна дисфункция, вазоспазъм, в резултат на което страда и микроциркулацията). Това води до появата на гърчове и периодична клаудикация. Става въпрос за сериозно състояние, което може дори да доведе до необходимост от ампутация на крайници.

Както споменахме по-рано, лошите навици могат да причинят много вреда. Също така е важно и да се движите повече и да приемате лекарства, които подобряват микроциркулацията.

Причина № 4: Възраст

Колкото по-възрастен става човек, толкова повече болести придобива. Една от тях е съдовата атеросклероза , която се нарича „чума на XXI век“. Съдовете се стесняват поради отлагането на лош холестерол в слоевете на съдовата стена – триглицериди, липопротеини с ниска плътност.

Отново, физическото натоварване, правилното балансирано хранене, отказването от лоши навици и лекарства са тези неща, които могат да помогнат за борбата с това.

Причина № 5: Затлъстяване

Затлъстяването е много голям проблем на нашето време. Заболяването е утежняващо обстоятелство за развитието на съдова атеросклероза и придобит захарен диабет.

Борбата със затлъстяването се основава на физическа активност, балансирано хранене, включително задължителен отказ от храни от бързо хранене и редовни консултации със специалист.

Причина № 6: Придобити заболявания

Има и такива придобити заболявания като болестта на синдром на Рейно. При него, поради спазми на периферните съдове, се нарушава притока на кръв в малките съдове на краката (на нивото на стъпалата) и ръцете. Обикновено синдромът е съпътстващо заболяване с ревматизъм, ендокринни нарушения, психопатии и др.

Най-често жените страдат от Рейно, както и жителите на региони със студен климат. Посещението при лекар в такива случаи е задължително.

Причина № 7: Коронавирус

COVID-19 също може да предизвика замръзване на ръцете и краката. В тези случаи лекарите предписват антикоагуланти – лекарства, които разреждат кръвта.

Как да запазите ръцете и краката си топли

Ръкавиците, шалът и шапката трябва да са ваши постоянни спътници. Дръжте също краката и гърба си топли.

Всички напитки, приготвени от билки, помагат за укрепване на имунната система и подобряване на кръвообращението.

Масажът на ръцете и краката също е добро лечение, което ще спомогне за нормалното кръвообращение.

Отхвърляне на лошите навици, които са директен път към развитието на много заболявания.

Трябва да ходите колкото е възможно повече – поне 10 хиляди крачки на ден. Ежедневните упражнения и закаляването също са още един чудесен помощник за подобряване на кръвообращението.

Последно
Не пропускай