Не конкуренти, а приятели: Ето как електронните книги се явяват подкрепа за влюбените в книжните издания

От самата си поява на бял свят те предизвикаха оживена дискусия и носталгия по книгите на хартия, но постепенно се превърнаха не в конкуренция, а в техни приятели

Все по-популярните днес електронни книги, са точно в духа на новото време и тяхната поява беше естествено продължение на трансформираното ни технологично ежедневие.

Безспорно е много по-лесно и удобно да се придвижим до която и да е точка на света, носейки почти цялата библиотека в себе си, за да се насладим на любимите си заглавия. Дори и най-заклетите почитатели на книжните издания не могат да отхвърлят напълно тяхната полезна роля.

И именно поради тази причина, те вече не могат да бъдат определени като конкуренти, а в приятели на хартиените четива.

Израсналите с аромата на мастилото и хартията обожават да разлистват страниците с буквите. Някои произведения са толкова красиви, че е неизбежно да не ни изкушат, когато прекрачим прага на книжарницата. И тъй като във всеки дом е налице поне мини библиотека, разбира се, че те няма как да бъдат пренебрегнати.

Но помислете си само, че с електронно устройство за четене, може значително да обогатите опита си и да откриете светове, за които дори не сте си помисляли. Има редица книги, които може би никога няма да бъдат издадени в България или на родния ни език. Всяка книга може да е в ръцете ви, винаги когато пожелаете, само за няколко минути. За следящите поредици това е изключителен довод, докато очакват минимум един сезон за пласирането й на пазара у нас.

В крайна сметка, да имаме избор, е едно от големите предимства на съвременния начин на живот. С книгите такъв съществува и от нас се иска само да комбинираме възможностите, с които разполагаме.

Несъмнено всеки от нас има лични предпочитания на какъв носител да чете. Както и във всяка друга сфера, има и изградени навици кога и как да се случва това.

Например, любителите на фантастиката са във възторг да държат електронната си книга в ръце, докато се пренасят във футуристичната реалност. Други също се радват на придобивката си, когато искат да четат на английски език, което е допълнителен бонус и държат във форма познанията си.

При някои четенето на хартия им помага да попият повече от ценната информация и са в готовност да я пресъздадат адекватно впоследствие. Може би се фокусират по-добре и паметта им е по-услужлива, което показват и някои научни проучвания. До колко те са абсолютна закономерност, не може да се твърди със сигурност, тъй като индивидуалността винаги е от значение.

 

Последно
Не пропускай