Не го изхвърляйте: Можете да спасите стария хляб, ето как

Често се случва хлябът да изсъхне. Разбира се, винаги можете да сготвите нещо вкусно от него, ако развихрите въображението си. Но какво да направите, ако имате нужда от хляб, а няма възможност да отидете до магазина? Ето как да направите стария хляб отново пресен по пет лесни начина.

 

Как да освежите хляба в микровълновата

Към днешна дата този метод се счита за най-ефективен и прост. За да направите стария хляб отново пресен, вземете хартиена кърпа, накиснете я в студена вода и след това я изстискайте. Една порция хляб трябва да се увие плътно във влажна кърпа и да се постави в микровълновата за 10 секунди. Извадете хляба, махнете кърпата и се насладете на вкусния хляб.

 

Използване на фурната

Фурната трябва да е предварително загрята на 180 градуса. След това вземете парче фолио, така че да покрие изцяло хляба, увийте го с него и го поставете във фурната. Ако хлябът е нарязан, отнема само 5 минути. Ако решите да освежите цял хляб, тогава това ще отнеме около 20 минути. След това извадете хляба от фурната, но не махайте фолиото. Оставете да изстине така, за да се навлажни.

 

Как да омекотите стар хляб с целина

Ако имате големи торбички за многократна употреба можете да опитате този метод. Добавете 2-3 стръка целина към торбата с хляба, след това охладете и оставете да престои няколко часа (най-добре през нощта). През това време целината ще изсъхне малко и ще ви осигури пресен хляб.

 

Метод с гевгир

Ако все още можете да нарежете изсъхналия хляб, направете го и поставете филийките в гевгир. След това гевгирът трябва да се постави върху тенджера, вътре в която е вряща вода. Но между течността и гевгира трябва да има разстояние поне 10 см. Тогава хлябът ще се освежи, но няма да омекне напълно.

 

Използвайте крана за вода

Въпреки че този метод може да изглежда странен на пръв поглед, експертите съветват да го използвате, когато хлябът е много застоял. Вземете една питка и я сложете под топла вода. Много е важно течността да не пада върху горната, а върху долната кора. Когато хлябът е напълно навлажнен, поставете го върху пергамента, с дъното надолу. След това го сложете във фурната, която трябва да е предварително загрята до 200 градуса. Оставете го там за 8-10 минути. Водата ще започне да се изпарява и преминавайки през хляба, ще го направи отново пресен.

Последно
Не пропускай