Навици, които водят до преждевременна смърт

Изследователи от университета в Сидни казват, че шестте фактора, които са посочили, увеличават риска от ранна смърт. Сред тях са както добре познатите, например, тютюнопушенето, така и неочакваните – прекалено много сън.

Повече от 230 000 души на възраст 45 и повече години са взели участие в шестгодишното проучване в Австралия. В резултат на това учени от университета в Сидни съставиха списък с 6 лоши навика, които причиняват най-голяма вреда на организма. Тяхното проучване бе публикувано в списание PLoS Medicine.

Рискови фактори:

  • Пушене
  • Консумация на алкохол
  • Неправилно хранене
  • Ниска физическа активност
  • Заседнал начин на живот (повече от 7 часа на ден)
  • Твърде много или твърде малко сън (повече от 9 часа на нощ)

Два нови фактора, вредата от които хората все още не осъзнават напълно, учените наричат ​​неправилен сън и заседнал начин на живот. В същото време е вредно да спите не само малко, но и много – спането повече от 9 часа на ден води до риск от преждевременна смърт, установили изследователите. Учените отбелязват, че някои рискови фактори имат намалена опасност, но в комбинация помежду си имат травмиращ ефект върху организма.

Коя диета води до ранна смърт?

79 рискови фактора за смърт са изследвани в Института за здравни метрики и оценка (IHME) и от тях са избрани най-значимите

Според проучването, неправилното хранене е водещата причина за преждевременна смърт в световен мащаб. Учените от IHME са идентифицирали 14 хранителни рискови фактора. Те посочиха диета с ниско съдържание на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и фибри като най-важна, както и диета, богата на червено месо и високо съдържание на сол. Последствията от повишената консумация на захар от подсладени напитки стават все по-сериозни.

На второ място след диетата е високото кръвно налягане. За мъжете високото кръвно налягане е водещ рисков фактор в повечето страни от Централна и Източна Европа, Южна и Източна Азия и на практика всички страни с високи доходи.

В същото време авторите свързват високото кръвно налягане, наред с други неща, и с увеличаването на приема на сол. Според авторите е необходимо както доброволно, така и принудително да се намали съдържанието му в преработените храни.

Последно
Не пропускай