Напитки, които са опасни за пиене в жегата

Според експертите, те ще ви освежат само в първите минути, а след това състоянието ви само ще се влоши.

Мохито, джин с тоник и други освежаващи алкохолни коктейли в жегата се разграбват като топъл хляб. Но ефектът от тях изобщо не е този, който очаквате. Защото топлината вече е променила вегетативната система на тялото, увеличава изпотяването и алкохолът действа много зле на организма.

Алкохолните коктейли не са освежаващи в жегата. Напротив – точно обратното!

Според специалистите, известно време след пиенето на такава напитка наистина ще ви се стори, че се чувствате по-добре. Но след това алкохолът ще започне да разширява кръвоносните съдове, които са близо до кожата и терморегулацията на организма ще бъде тотално нарушена. Тоест, човек в такова състояние не може да оцени адекватно колко му е горещо. Става слаб и летаргичен. А освен всичко това, в жегата дори и малка доза алкохол може да ни напие много по-бързо, от обичайното.

В състояние на интоксикация човек не получава ясни сигнали от тялото си. Това означава , че рискът от топлинен удар и в резултат на това рисковете за живота са по-високи.

Според експертите, много хора се заблуждават, че в охладено състояние алкохолът се усвоява по-бавно или не е толкова вреден. Не е така, тъй като вътре в тялото не се нагрява така или иначе. А щом се затопли до 36 градуса, веднага се превръща в обикновена отровна субстанция, предупреждават нарколозите.

Единствената правилна напитка, когато навън е +30 градуса, е трапезната минерална вода. Тя компенсира течността и недостига на соли, които се изпаряват и отделят при горещината с потта. Така че, пийте повече вода – това е спасението в жегите!

Последно
Не пропускай