Най-добрият начин да се предпазите от кърлежи

Преди да излезете сред природата, е много важно да помислите за вашата безопасност. Това се отнася както за хора, така и за домашните любимци. Средство за защитата срещу кърлежи днес може да бъде закупено във всяка аптека. А също така има и народни средства.

Преди да отидете в гората, трябва да подготвите добре – тоест, да се погрижите за механичната защита срещу кърлежи. Облечете се така, че паразитът да не може да влезе под дрехите и да се залепи за кожата. Най-добре е дрехите да прилепват плътно към тялото. Например, панталоните могат да бъдат пъхнати в чорапите, а обувките да са с висока подметка.

Добре е също така да носите дрехи от хлъзгави материи като шлифер или брезент. Задължителен елемент от горския гардероб е шапката. Без нея в никакъв случай не бива да излизате сред природата.

Въпреки че защитното облекло се счита за надеждно, не е гарантирано, че то е 100% ефективно. За да го подобрят, хората използват и други средства за защита срещу кърлежи.

Има много естествени продукти, които отблъскват кърлежите. Например, масло от анасон, карамфил и лавандула. Те обаче не ни предпазват реално от паразитите. Затова, при нужда, може да се прибегне и до помощта на специални химикали.

Когато кърлежът влезе в контакт с третираната с такива химикали тъкан, той губи ориентацията си в пространството. След това паразитът получава конвулсии и пада сам.

Правилно подбраното облекло и неговото третиране е само част от защитата от кърлежи. Откритите участъци от кожата могат да се напръскат с репеленти, за по-голяма ефективност.

В природата е важно да се преглеждаме от време на време. Колкото по-горещо е навън, толкова по-активни са кърлежите. Дори и най-на пръв поглед добрата защита не дава абсолютна гаранция, че паразитът няма да ви изненада. Особено внимателно трябва да инспектирате дрехите на децата.

Последно
Не пропускай