Най-често срещаните митове в ендокринологията – в какво вярват жените

Сега ще се спрем на митовете, на които не е нужно да вярвате, защото те са просто … митове.

Жените са много склонни да се доверяват на приказки, предавани от уста на уста, да приемат всякакви здравни съвети. Това важи особено за теглото и затлъстяването.

Ендокринологът и диетолог Грета Донч разказва за някои вече превърнали се в мит предразсъдъци в ендокринологията .

Мит 1. Ако ядете много сладко, ще се разболеете от диабет. Според специалиста, ако няма генетична предразположеност към появата на диабет, това няма да се случи.

Мит 2. Диабетът причинява затлъстяване. Точно обратното, затлъстяването е причина за инсулинова резистентност и диабет.

Мит 3. Жените с диабет не могат да имат деца. В никакъв случай, с правилна подготовка за бременност, коригиране на състоянието й по време на цялата бременност, жена с диабет може да забременее и да роди бебе.

Мит.4. Ако приемате хормони, можете да напълнеете. Наистина, първият синтетичен хормон причинява наддаване на тегло. Но съвременните хормонални лекарства, ако са индивидуално избрани и използвани правилно, не предизвикват такива странични ефекти.

Мит 5. Всеки с проблем с щитовидната жлеза трябва да приема йод. Както отбелязва лекарят, при много проблеми с щитовидната жлеза йодът изобщо не трябва да се приема.

Мит 6. Ако вземете биопсия на щитовидната жлеза, със сигурност ще се появи рак. Не трябва да вярваме на това, смята лекарят. Днес биопсията е безопасен диагностичен метод, който, напротив, помага да се постави диагноза и да не се губи време за лечение на болестта.

Последно
Не пропускай