Можем ли да видим бъдещето в сънищата си

Много хора вярват в това, но сънищата често се основават на символи, свързани с живота на човека, така че е много трудно да се разтълкуват правилно.

Векове наред се е смятало, че някои хора сънуват за бъдещето си. Президентът на САЩ Ейбрахам Линкълн сънувал за опит за покушение почти цял живот. В Библията се споменават и пророчески сънища.

Защо някои сънища се повтарят?

По принцип повтарящите се сънища имат отрицателно съдържание. Те обикновено са обезпокоителни и трудни за разбиране. Такива сънища предупреждават за проблеми, които трябва да разрешим. Струва си да ги разгледаме разумно и да помислим за какви събития или взаимоотношения в живота ни се отнасят. Когато започнем да разбираме съобщенията, които съдържат, те спират да се появяват.

Мъжете сънуват по различен начин от жените

Мозъчната активност по време на сън е еднаква при мъжете и жените. В това отношение ние не сме по-различни. Но съдържанието на сънищата се различава в зависимост от пола. Проучванията показват, че героите на мъжките сънища са предимно мъже, а жените виждат представители и на двата пола.

Най-вероятно това е свързано с нашите личности. Жените обикновено осъзнават наличието на мъжко и женско начало в себе си, докато мъжете отричат ​​съществуването на подобен феномен.

Защо някои от нас си спомнят само кошмарите?

Кошмарите са много по-лесни за запомняне от приятните сънища. Такива нощни видения са плашещи, така че ни събуждат дори във фазата на REM сън, така че помним точно техния сюжет. Освен това кошмарите обикновено се случват сутрин, преди ставане.

Феномен на съня

Сънят е по-сложен, отколкото си мислим. Следователно може да има няколко причини, поради които човек да няма сънища дълго време. По-точно, това са причините, поради които той не може да си спомни тези видения, защото всъщност той, както и останалите, със сигурност сънува.

Нашият мозък в покой изживява емоцията, подобна на тази в „увеселително влакче“ – в емоционален и психологически смисъл. Сънуването е най-тясно свързано със състоянието на съня, известно като REM сън. REM понякога може да имитира някои от признаците на будност. По време на REM сън очите се потрепват бързо, настъпват промени в дишането и кръвообращението и тялото преминава в състояние, известно като атония. На този етап мозъкът ни е склонен да сънува.

По време на REM съня се получава допълнителен приток на кръв към най-важните части на нашия мозък – към кората, която изпълва сънищата с интересни сюжети и към лимбичната система, която обработва емоционалното състояние. Докато сме в това състояние, те водят до електрическа активност. Но челните лобове, които управляват критичните способности, не работят.

Какво означава това за обикновения човек? Това означава, че приемаме без колебание това, което се случва в този „безсмислен разказ“, който ни показва собственият ни мозък чрез сънищата. Докато не дойде време за събуждане.

Последно
Не пропускай