Може ли виното да ви помогне да отслабнете?

Според испански учени сухото червено вино помага за намаляване на теглото, но трябва да го използвате умерено – 2-3 чаши на седмица. В същото време изследователи от Бостънския университет опровергават заключението на техни колеги и твърдят, че надеждно потвърждение е получил само фактът, че виното намалява риска от диабет и метаболитен синдром, които са свързани с наднорменото тегло. Колкото и да не ни харесва, оказва се, уви, няма връзка между отслабването и употребата на червено вино.

И все пак виното е много полезно.

Според специалистите полезните му свойства са свързани с огромното количество биологично активни вещества, които то съдържа.

Три антиоксиданта във виното, които са от огромна полза за здравето

Ресвератрол

Ресвератролът е силен антиоксидант, отличаващ се със своите лечебни свойства. Той дори превъзхожда витамин Е, който също има лечебен ефект. В тялото елементът изпълнява доста важни функции: насърчава вазодилатацията и се бори със свободните радикали.

Кверцетин

Смята се, че това също е жизненоважен елемент, тъй като възпрепятства появата на ракови тумори и помага за укрепване на имунната система. Освен това антиоксидантът има подмладяващо свойство, така че много често е неразделна част от много лекарства и козметика.

Катехин

Катехинът е антиоксидант, който се отличава със своите антимикробни функции. Помага при леки мускулни наранявания.

Бялото или червеното вино ще ви помогне ли да отслабнете?

Както се оказа, бялото вино съдържа по-малко антиоксиданти от червеното вино, но все пак има определени свойства, които са полезни за организма.

Първо, бялото вино помага да се отпуснете. Проучванията показват, че две чаши седмично могат да намалят риска от депресия. Също така, то насърчава защитата на белите дробове. Според специалистите, предотвратява заболявания на дихателните пътища.

Червеното също е микс от полезни вещества, а и според учените, 100 мл сухо червено вино съдържат едва около 50-60 kcal.

Така че, ако планирате правилно и оптимално изберете правилната диета, тогава пиенето на вино в умерени количества ще ви помогне не само в това, но и ще предотврати появата на много заболявания.

Последно
Не пропускай