Могат ли яйцата да подобрят мозъчната функция – ново проучване

Да, твърдят учените. Яйцата могат да намалят възпалението, да ви помогнат да изградите мускули и да засилите имунната си система.

Скорошно проучване, резултатите от което бяха публикувани в списанието Nutritional Neuroscience, установи, че яйцата подобряват когнитивната функция.

В експеримента са участвали 79 души на възраст от 18 до 75 години. Лекарите са провели тестове с участници, като оценили когнитивната им функция в различни моменти от изследването.

Учените заключават, че въпреки че яденето на яйца /и в резултат на това хидролизат на яйчен протеин NWT-03/ не изглежда да помага на участниците да подобрят резултатите си от теста за психомоторна бдителност, то тестовете за време за реакция показват по-добри резултати.

„По време на проучването разгледахме полезната химия на яйцата и как полученият хидролизат на яйчен протеин може да бъде полезен за здравето“, казва авторът Кийрън Кембъл.

Оказва се, че хидролизатът на компонента NWT-03 има способността да подобрява когнитивните функции в областта на изпълнителната функция. Тази област е отговорна за саморегулацията, креативността, концентрацията, мисленето, работната памет, инхибиторния контрол и психика, гъвкавост наред с други мозъчни функции.

От години сме свикнали да мислим, че яденето на твърде много цели яйца, включително жълтъка, който е богат на диетичен холестерол, е нездравословно. Новите изследвания обаче показват, че нивата на холестерола в кръвта имат малък ефект върху приема на холестерол с храната.

„Яйчният жълтък също съдържа ценни и здравословни фитонутриенти като холин, лутеин и зеаксантин. Тези хранителни вещества също подобряват когнитивната функция“, добавя Кембъл.

Последно
Не пропускай