Мивките в кухнята – какво да знаем преди да закупим?

Кухнята е сърцето на дома и мивката определено играе важна роля в нея. В момента на пазара има огромно разнообразие – както във физическите магазини, така и онлайн. Нормално е да сте малко объркани какво да гледате, когато купувате кухненска мивка, особено ако не сте правили ремонт досега.

Какви видове мивки за кухня има?

Най-често се разделят според материала на изработка. Ето кои са най-често използваните материали, когато става дума за кухненски мивки:

  • мивки алпака – един от най-популярните, тъй като е устойчива на топлина и издръжлива във времето. Универсална опция, която се почиства лесно и се съчетава с повечето дизайни на кухни;
  • гранитните мивки също са издръжливи и имат красив външен вид, но монтажът им е по-труден и цената им е по-висока. Устойчиви и естетически издържани, но могат да бъдат по-тежки;
  • керамичните предоставят стилен и класически вид, но са скъпи и податливи на надраскване и други механични повреди;
  • тези от изкуствен камък се предлагат в широка гама от цветове и форми, са безшумен, издръжливи и лесни за почистване, но изискват бързо почистване от мръсотия;
  • полимерни – смес от естествени материали и смоли, те предлагат разнообразие от цветове и са устойчиви на надраскване.

Всеки вид има своите уникални предимства и недостатъци, поради което е изключително важно да прецените нуждите си и дизайна на кухнята, преди да се спрете на определен модел.

Какъв дизайн и модел да изберем?

Дизайнът на вашата кухненска мивка трябва да бъде не само функционален, но и да допълва цялостната естетика на кухнята ви. Вземете предвид следните фактори:

  • размер – колко дълбока или широка искате да бъде вашата мивка? Това може да се отрази доста на удобството, особено когато се налага да миете по-големи тенджери и тигани;
  • разделения – нужни ли са ви? Има модели с две отделения, някои са дори с по три и всеки служи за различни цели;
  • разположение на смесителя – уверете се, че под и около мивката е предвидено достатъчно място за монтиране на смесителя;
  • допълнителни екстри – някои мивки се предлагат с вградени отводнителни плотове, дозатори за сапун или пречиствателни системи за питейна вода.

Почистване и поддръжка

Решаващ фактор, който мнозина пренебрегват при избора на мивка, е нейното лесно почистване. Някои модели, поради своя материал или дизайн, могат да бъдат по-трудни за поддръжка.

Често моделите от стомана изискват редовно почистване, за да се предотвратят варовиковите петна, но пък са устойчиви на оцветяване. Полимерните и каменните също не се зацапват лесно, но може да се нуждаят от специфични почистващи препарати. Порцеланът може да се замърси, особено с кафе или вино, но щадящите средства за почистване обикновено възстановяват блясъка му.

Не забравяйте, че макар дадена мивка да изглежда перфектно в кухнята ви, ако изисква много повече време за поддръжка, отколкото сте готови да отделите, тя може да не е идеалният избор за вашето домакинство.

Изборът на идеалната мивка за вашата кухня надхвърля естетиката. Нужен е баланс между дизайна, функционалността и поддържането в бъдеще. Преди да направите покупката, вземете предвид материалите, от които са изработени моделите, и усилията, които са необходими, за да ги поддържате в най-добрия им вид. Надяваме се с тази информация да бъдете по-добре подготвени да направите своя избор лесно и да сте доволни.

Последно
Не пропускай