Мистерията на вкусните палачинки

Време е за вкусни палачинки….

Обичате ли палачинки, топли, меки, пълни с шоколад и орехи?

…Или с искрящ и дъхав мед с канела и лешници.

Ароматът им се носи апетитно и наистина това е супер изкушение за всеки чревоугодник.

Палачинките са традиционна храна на много народи. Кой все пак ги е сътворил за първи път?

Някои казват, че те са дело на славяните, други автори сочат древните китайци и дори древните египтяни.

Но … каква е истината?

От стари времена славяните са подготвяли обикновен вкусен деликатес за всякакви поводи. Реално приготвянето на палачинката е било свързано с езически традиции. В чест на бог Сварог, славяните са приготвяли храна като слънце, румени палачинки в благодарност за топлината и пробуждането на природата след зимата.

Тези традиции и рецепти са оцелели, с изключение на това, че с времето се е разнообразявал вкуса на тази интересно приготвена храна. Първото достоверно споменаване на палачинките в историята на древните ни предци е към IX век.

Но в описанието на живота на древните китайци историците намират потвърждение, че те са приготвяли плоски сладкиши от оризово брашно и вода (и сега се хапват такива палачинки без мляко) с добавянето на лук и смлени на прах морски дарове. Но в съвременния смисъл, това трудно може да се нарече палачинка. Древните египтяни също оформяли плоски кръгли кисели сладкиши.

Но има две версии, които са се наложили в кулинарната история!

Произход на палачинките

Ето интересната версия за произхода на палачинките Креп Сюзет, която идва от Франция.

Във Франция за пръв път тези палачинки се появяват през XVIII-ти век по времето на царуването на крал Луи XV, Кралят Слънце. Една от фаворитките на краля била Сюзет де Каринян. Тази дама, въпреки доста високата си позиция, добре осъзнавала, че пътят към сърцето на нейния любим крал минавал през стомаха му. И Кралят Слънце наистина обичал да пробва вкусни храни. Тогава Сюзет помолила шеф-готвачът Жан Ребо да измисли ново ястие за него. Палачинките били невероятни и получили името на хитрата дама, която пленила сърцето на краля на Франция.

Има и английска версия на появата на вкусните палачинки, тя е свързана с крал Едуард VII и е описана в мемоарите на главния готвач Хенри Шарпантьор. На 31 януари 1896 г. бъдещият крал посетил ресторант Café de Paris в Монте Карло. Сред останалите ястия, поднесени на високите гости, бил нов вид десерт – палачинки, които младият готвач Хенри Шарпантие трябвало да фламбира преди сервиране. Новият вкус просто удивил гостите, а Едуард VII, след като научи, че ястието няма име, предложи да го нарече Crêpes Princesse. И така идва ерата на тези невероятни палачинки, които да днес поразяват небцето на всеки чревоугодник.

Много по-късно, палачинките се разпространяват в цяла Европа, те стават част от традиционната английска закуска.

И наистина тяхното многообразие поразява: те могат да са със сладко, с кленов сироп или просто солени: със сирене, подправки, месо, кашкавал…

Палачинките днес

Дори в наши дни палачинките са истинско изкушение и в интернет могат да се намерят всякакви рецепти (най-добрите рецепти за палачинки безспорно са в Palachinki.com). Но едно е сигурно – те са лесни за приготвяне, могат да се експериментира смело с всякакви вкусове, има всякакви вариации и наистина ако до момента не сте се пробвали да си направите сами такова вкусна храна, време е да се пробвате.

Никога не е късно да удивите близките си със своите кулинарни възможности! А ако си мислите, че сте с 2 леви ръце в кухнята, просто посетете някоя сладкарница или ресторант и си поръчайте не една, а две палачинки, за да разберете, че те винаги си остават класика и за най-претенциозния вкус.

Последно
Не пропускай