Международния форум „Заедно срещу сколиозата“ обедини стотици хора в борбата срещу сколиоза

Безплатни диагностики, консултации, повишаване на осведомеността бяха акцентите на събитието

На 29 юни 2024 г., Международното Висше Бизнес училище в София се превърна в център на борбата със сколиозата, събирайки на едно място загрижени родители, пациенти и световни експерти за Международния форум „Заедно срещу сколиозата“. Организиран от Фондация „Живот със сколиоза“, Форумът предостави безплатен достъп на над 250 посетители, желаещи да получат ценна информация и ресурси за това заболяване.

Форумът цели да повиши осведомеността за сколиозата както сред пациентите, така и сред техните близки. Toва е едно от най-разпространените гръбначни изкривявания, засягащо между 2% и 3% от децата и подрастващите в световен мащаб. В България, по данни на НЗОК, за периода 2020-2023 г. са регистрирани над 15 000 пациенти със сколиоза, като броят им непрекъснато се увеличава.

За каузата срещу сколиозата Силвия Гордеева, основател на Фондация „Живот със сколиоза“, споделя: “Нашата цел не е да кажем на хората какво да правят, а те сами да вземат информирано решение, защото сколиозата, открита навреме е лечима!”. Нейната лична битка със сколиозата е основният ѝ мотиватор да подкрепя други семейства в тяхната борба с гръбначните изкривявания.

Програмата включваше лекции и дискусионен панел, водени от специалисти от България и чужбина. Благодарение на тях присъстващите получиха както актуална информация за сколиозата, така и практични насоки за справяне с това състояние. Особено внимание бе обърнато н а факторите, които предразполагат към развитието на това гръбначно изкривяване, като сред тях бяха изредени генетичната предразположеност и дефицита на важни минерали и витамини като калций и витамин D, магнезий и колаген.

Проф. Ахмед Аланай - Управител на Комплексен Гръбначен Център в Acibadem Maslak, Истанбул

Своя ценен опит споделиха проф. Ахмед Аланай, директор на комплексен гръбначен център в болница „Аджъбадем Маслак“, Истанбул; д-р Людмил Генков Благоев, Ръководител отделение във Werner Wicker Klinik – център за лечение на сколиози в Германия; Искра Пулин, психолог кабинет „СколиХелп“ при Фондация „Живот със сколиоза“; Исмаил Генчер, ортопедичен техник, ортезист-протезист и създател на компанията Hedef Spine Orthopedics Products в Турция; д-р Стоимен Гечев, управител на клиника „д-р Гечеви“ Павел баня; Петър Петров, управител на Сколио Център България – специализиран център в София, предлагащ цялостна диагностика и лечение на сколиоза и гръбначни деформации; Николай Николов –  кинезитерапевт; д-р Виктория Спасова, специалист по медицинска генетика; Любка Ангелова, ТЕЛК експерт; Ерик Фраутенфелтер, сертифициран ортезист – протезист в Kimedix.

Д-р Стоимен Гечев, Управител на Клиника „д-р Гечеви“, Павел Баня

Водещ на събитието беше Константин Лунгов – български театрален, филмов и озвучаващ актьор. Сред специалните гости бяха сколио войниците – Валерия Георгиева и Никол Оташлийска. Те споделиха своя личен опит, мотивация в борбата със сколиозата и трудностите, които са срещнали именно заради състоянието си.

Участниците получиха възможността да се възползват от безплатни диагностики и консултации, предоставени от топ специалисти – лекари и кинезитерапевти. Благодарение на това посетителите получиха професионална оценка на своето гръбначно състояние и персонализирани препоръки за лечение. Проф. д-р Ахмед Аланай и доц. д-р Алтуг Юджекул направиха 28 безплатни консултации в рамките на събитието. Освен това проведоха среща с над 10 оперирани от тях пациенти.

Оперативно лечение на сколиоза_Резултати

Изложбената зона предложи ценни ресурси и информация за справяне с различните аспекти на сколиозата. Посетителите на Форума имаха възможност да се запознаят с разнообразни продукти, услуги и брандове, фокусирани върху нуждите на пациентите с това заболяване и техните близки.

“Сколиозата може да се проявява в най-различни форми, затова навременната превенция е от изключителна важност. Погрижете се за гръбначното си здраве!” – апелира Петър Петров, управител на Сколио Център България и съорганизатор на Форума.  Събитието се реализира с подкрепата на Acibadem Здравни Услуги и с организационното съдействие на агенция Алтърнатив Адвъртайзинг.

Тази година форум „Заедно срещу сколиозата“ се превърна в символ на подкрепа за всички, засегнати от това гръбначно изкривяване. Той обедини усилията на специалисти, пациенти и организации, за да се изградят по-силни общности и да спомогнат осигуряването на по-добро качество на живот за хората със сколиоза. Като естествено продължение на каузата организаторите планират и следващо издание на Форума през юни 2025 година.

Повече за Международен форум „Заедно срещу сколиозата“

Сайт на Фондация „Живот със сколиоза“

 

Последно
Не пропускай