Мебелите на мода през 2021-ва

Модата се променя, не само в областта на облеклото, но и в обзавеждането. Днес мебелировката в дома става многофункционална и практична, даваща гъвкавост на потребителя за приспособяване, според нуждите и условията му на живот. Какви са актуалните стилове днес, модерните цветове и използваните материали за направата на съвременните мебели? Нека видим, какво смятат от Vivre.

Какви са новите тенденции в стила на мебелите през 2021г.?

На мода днес е винтидж, в комбинация с индустриалния стил. Това означава акцентиране върху старинното, автентичното от преди стотици години. Трендовете в производството на мебели през 2021г. са насочени към максималната съвместимост и хармония с природата. Вече акцентът е върху комфорта, удобството и красотата. Производителите все повече ще започнат да използват естествени материали, което ще внася хармония, уют и топлина във всеки дом.

Минимализмът ще е преобладаващ. Той се характеризира с гладките си повърхности, правите линии и форми. Както споменахме и в уводната част, съвременните мебели ще са мултифункционални, позволявайки трансформация, даваща гъвкавостта за приспособяване от един предмет към друг. По този начин се освобождава повече място в дома, запазвайки функционалността и принадлежността на отделните помещения.

От друга страна, технологиите все повече ще бъдат внедрявани в съвременните мебели през 2021г. Ще се появят нощни шкафчета, оборудвани с безжични зарядни за мобилни устройства, диваните ще помнят предпочитанията на човека, седял върху тях, а лампите могат да бъдат и високоговорители за слушане на музика. Все повече ще се появяват дори дивани с подлакътници, оборудвани с множество USB портове за зареждането на различни джаджи и т.н.

Кои ще са водещите цветове в мебелната индустрия?

За да направят новите мебели по-добре съвместими с всеки съвременен интериор, дизайнерите, в голяма част от случаите, избират класическите цветове, като бяло, сиво и черно. Разбира се, повечето от предложенията ще бъдат с топли цветове, допринасящи за максимален комфорт и близост до природата. Доста актуален ще бъде и ефектът на протритост, изтърканост и старинност. Винтидж стилът много добре ще се комбинира с дървения паркет например и ще създава атмосфера на топлина, уют и загадъчност.

Ще преобладават също и белите и светлите тонове, придаващи усещане за светлина, пространственост, лукс. Ще се срещат дори и много мебели с ярки и контрастни цветови акценти, позволяващи вписване във всяка домашна среда.

Най-често срещани ще бъдат следните цветове:

  • Теракота – червено-оранжевото много добре се вписва с аксесоарите от този цветови тон и отлично се съчетава с черното. Това създава условия за проектиране на различни интересни цветови комбинации;
  • Ментово зелено – успешно може да замени бялото и изглежда страхотно на фона на охра нюансите или сивото;
  • Горчица – това е гамата от топли цветове, която най-често ще се използва в тапицерията на съвременните мебели. Тя придава аристократичност и оригиналност. Този нюанс добре се комбинира с черно или бяло, така че създава възможност за проектиране на разнообразни и атрактивни дизайни;
  • Синьо-сивото – тук синьото е преобладаващо и се вижда цялото му очарование. То привлича вниманието, поради своята ефирност и изисканост. Подобен акцент предразполага към почивка, успокоение и релакс. Той е асоцииран с цвета на небето и действа отпускащо.

Кои са най-подходящите материали за използване?

При производството на мебели се прави и комбинация от използвани материали. Дървото ще бъде основно, а за повишаване на комфорта, удобството, красотата и стила, ще се използва комбинация от естествени материи като коприна, велур, кадифе и т.н.

Трендовете в използването на естествени материали започват от:

  • Дърво;
  • Бамбук и ратан;
  • Камък;
  • Кожа.

Стъклото е друг материал, който все по-често ще срещаме в съвременните мебели през 2021г. То добре се съчетава с метала и стои много елегантно. По своите характеристики, стъклото е изключително дълготрайно, лесно се почиства и е термо и водоустойчиво. От друга страна, употребата на повече стъкло в интериора на дадено помещение позволява постигане на визуално разширяване и представа за повишена пространственост.

Как ще се тапицират мебелите през 2021г.?

Както казахме, най-предпочитани през тази и следващите години ще бъдат естествените материали. Това с пълна сила важи и за тапицерията. Предимно ще се използва мек текстил, с високо качество и текстурирано оформление. Дизайнът на съвременната мебелировка ще отразява духа на 50-те години, което предвижда често наличие на различни орнаменти, като миниатюрни клетки, ивици на вълни и т.н.

Много хора днес смятат, че дизайнът на съвременното мебелно обзавеждане е скучно и еднообразно, но добавянето на едва забележимите стилни детайли по тапицерията всъщност ще спомогне за избягването на подобно усещане. Това  например са интересни кантове, обърнати навън шевове, наличие на бутони и други подобни елементи, подобряващи визуалното възприятие.

Последно
Не пропускай