Любов на работа: Какви са опасностите от връзката с колега

На работа човек прекарва по-голямата част от живота си, а напоследък служителите почти нощуват в офиса, без да оставят място за личния си живот. Затова често се случва професионалните взаимоотношения между колеги да прераснат в нещо по-романтично.

Според проучванията, служебните романси се считат за неудобни само от 25% процента, 52% от анкетираните са неутрални по отношение на взаимоотношенията на работното място, а 23% обикновено смятат офиса за най-доброто място за срещи.

И така, какви са „подводните камъни“ в служебния роман през 21-ви век и струва ли си той?  

Ползи от служебните романи

Психолозите казват, че служебните романи имат положителен ефект върху производителността на служителите. Така че в началния етап на една връзка двама души усещат емоционален подем и прилив на енергия, те са буквално готови да преместят планини и да произвеждат оригинални идеи.

Участниците в офис романтика бързат на работа и напускат офиса късно, а работата по съвместни проекти се възхищава от колеги и ръководство. Френски психолози установиха, че най-иновативните компании са тези с повече служебни романи.

Но не всичко е толкова розово.

Забраненият плод

Статистиката показва, че само 13 от 100 служебни романа прерастват в дългосрочни връзки и бракове. Много често връзката се срива бързо и това не може да не се отрази на трудовата активност. Поради това много компании забраняват на служителите си да въртят любов на работното място.

Как да постъпите, ако имате връзка с колега?

Ако все пак решите за служебно романтично приключение, трябва да сте подготвени за факта, че връзката ви ще стане публична. Вашите колеги ще забележат двусмислени намеци, погледи и редовни вечери заедно, колкото и да се опитвате да скриете всичко. За да не се скриете от любопитни очи и да предпазите ръководството от клюки, психолозите съветват да кажете на шефа си за връзката си (освен ако, разбира се, служебната романтика не е строго забранена във вашата компания). Изберете удобен момент и подчертайте, че в офиса сте преди всичко колеги и това по никакъв начин няма да повлияе на вашата производителност.

Краят на романса

Основният недостатък, който трябва да се има предвид, преди да се започне романтична връзка на работното място, е евентуалният й край. Ще бъде много трудно да запазите спокойствие и професионализъм, когато работите до бивш/бивши, особено ако има негативни чувства между вас. Има хора, които преживяват раздяла толкова много, че са съгласни да напуснат работа, само и само да не срещат бившите си там.

Какъв е изходът?

Ако вашите чувства се много силни, тогава психолозите смятат, че най-добрият изход, който ще помогне да се избегнат лошите последици както в работата, така и в отношенията, е единият от вас да напусне. При такива условия романтиката ви ще се развие в естествена среда. Има и случаи, когато някой от двойката е преместен просто в друг отдел. Тогава и двамата имат възможност да останете на любимата си работа без пътищата им в службата да се пресичат.

Последно
Не пропускай