Лесни трикове: Картофите стават просто перфектни – хрупкат и не се разпадат

Оказва се, че не всички картофи стават за пържене. Най-апетитната и хрупкава коричка се дава от сортове с розова и жълта кора. Те съдържат по-малко нишесте от другите. Ето няколко трика за перфектите хрупкави картофки.

 

Отстранете нишестето

Картофите може да не се изпържат добре поради високото си съдържание на нишесте. Стават меки, като при яхния. За да премахнете излишното нишесте, след нарязване, трябва да накиснете картофите за около половин час в студена вода. Колкото по-млад е зеленчукът, толкова по-дълго трябва да се накисва.

 

Подсушете добре

Друг фактор, който пречи на образуването на златиста кора, е водата. Благодарение на него картофите омекват. Освен това, когато капки вода попаднат върху горещо олио, пръските се разпръскват из цялата кухня. Можете да използвате както хартиени, така и платнени кърпи за подсушаване.

 

Правилният тиган

Чугуненият тиган с дебели стени е идеален за пържене на картофи. Той се затопля добре и запазва топлината за дълго време.

 

Много горещо олио

Картофите се пържат в голямо количество сгорещено олио, което ги прави меки отвътре и толкова хрупкави отвън. Слоят му в тигана трябва да е поне половин сантиметър.

 

Не покривайте тигана

Ако покриете тигана с картофи с капак, тогава те вече няма да са пържени, а задушени. И не може и дума да става за коричка. Можете да покриете тигана с капак едва когато ястието е готово и котлонът е изключен. Така за няколко минути картофите ще достигнат и ще омекнат леко.

 

Сол в чак накрая

Можете да осолите картофите и да добавите подправки само когато ястието е готово. Първо трябва да прехвърлите картофите върху хартиена кърпа, за да отстраните излишната мазнина (ако е необходимо), и едва след това да добавите сол. Ако веднага сложите сол и подправки, зеленчукът ще започне активно да отделя влага. В резултат на това продуктът ще получите задушени картофи.

 

Не слагайте твърде много картофи в тигана

В идеалния случай картофите в тигана трябва да се поставят на два или три слоя, но не повече. Така ще се изпържи равномерно и ще хване коричка. И ако напълните тигана догоре, половината картофи ще изгорят, а половината ще останат сурови. По-добре е да пържите всяка порция в отделен тиган.

 

Вкусови добавки

За да направите картофите още по-вкусни, можете да направите следното:

В олиото, в което ще се пържат картофите, запържете няколко скилидки чесън и след това ги извадете. Маслото ще поеме вкуса и ще го придаде на картофите. Можете да направите същото и със стръкче розмарин.

В отделен тиган запържете ситно нарязан лук и добавете към готовите картофи.

Няколко минути преди картофите да станат готови, добавете малко масло в тигана. Това ще придаде още по-приятен вкус на ястието и ще позволи на коричката да се зачерви по-силно.

Последно
Не пропускай