Лесен начин да удължите срока на годност на лимоните

Краят на есента и зимата е сезонът на цитрусите. Един от най-популярните продукти е лимонът. Горещият чай с лимон е чудесен начин да се стоплите в студено време. Но освен това, лимонът може да се използва активно в готвенето. Можете да си направите запаси от цитрусови плодове, но трябва да знаете правилата за правилно съхранение.

Ползите от лимоните

Лимоните са източник на витамин С. Продуктът укрепва имунната система, повишава устойчивостта на организма към различни инфекции, което е много важно през есенно-зимния период. Лимонът е отлична профилактика за настинки, така че не забравяйте да го добавите към чая си. Редовната консумация на този продукт намалява риска от инсулт.

Лимонът също помага за нормализиране на храносмилането и придобиване на стройна фигура. Препоръчително е да добавите малко цитрусов сок към топла вода и да пиете тази напитка сутрин на празен стомах. Така започва работата на храносмилателната система и няма да имате проблеми с изхождането.

Защо сушени цитрусови плодове?

Ако купите лимони и ги оставите в хладилника, те скоро ще започнат да се развалят, след това ще мухлясат и ще изгният. Това се дължи на наличието на влага в продукта. Именно заради течността лимоните се развалят толкова бързо.

Ето защо, за да се увеличи срокът на годност, продуктите трябва да бъдат дехидратирани, тоест изсушени. В тази форма те могат да се съхраняват много дълго време: до пет години. Важно е, че след изсушаване лимонът не губи полезните си свойства. Той остава източник на полезни витамини и минерали.

Сушене на лимони в микровълнова печка

Преди да продължите с дехидратирането на продукта, той трябва да се измие. Това е особено важно, ако лимоните са били пръскани с химикали. Ако не отглеждате цитруси сами, няма да можете да проверите това, така че е най-добре да играете на сигурно. За да направите това, третирайте целия лимон със сапунен или оцетен разтвор, изплакнете обилно под течаща вода. По този начин ще се отървете от вредните химикали, останали на повърхността. Нарежете  лимоните на филийки с ширина около 3 милиметра.

Поставете филийките върху хартиена кърпа, поставете в чиния и завъртете в микровълновата за минута.

Извадете, обърнете от другата страна и отново включете в микровълновата фурна за минута. Проверете лимоните за влага. За да направите това, прикрепете чиста хартиена кърпа към филийките. Ако по нея са останали капки, ако хартията се е намокрила, поставете лимоните обратно в микровълновата.

Изсушете резените в микровълновата фурна, докато влагата се изпари напълно.

Къде и как се използват сушените лимони?

Сушените лимони могат да се добавят към черен или зелен чай по същия начин, както пресните. Вкусът и ползите ще бъдат същите. Резенчетата лимон могат да се използват и като гарнитура за коктейли. Можете също така да направите лимонада от сушени лимонови резени. Резенчетата лимон могат да се добавят и към греяното вино – напитка, която е особено търсена в хладното есенно време. Като алтернатива можете да направите прах от лимонова кора. Но за това ще трябва да изчакате, докато лимонът изсъхне напълно, така че кората да стане много жилава. След това може да се натроши с ренде или кафемелачка. Този лимонов прах се добавя към печени продукти, така че сладките да придобият цитрусов вкус.

Направете оригиналната глазура за тортата от лимон и шоколад. За да направите това, разтопете шоколада на водна баня, добавете лимоновия прах и разбъркайте добре. Покрийте тортата с шоколадово-цитрусова маса, след което оставете глазурата да изстине. За да ускорите процеса, можете да оставите глазурата в хладилник за известно време. Лимонова кора може да се използва и за приготвяне на месни или рибни ястия, особено когато правите сос.

Последно
Не пропускай