Лекарите казаха в каква поза никога не трябва да спите

Достатъчният сън играе огромна роля за физическото и психическото здраве на човек, особено като се има предвид, че прекарваме една трета от живота си в него. Специалистите казват, че трябва да си осигурим поне 7-8 часа сън всеки ден, но не всички днес спазваме тези препоръки.

Освен продължителността и непрекъснатостта на нощната почивка, от голямо значение за нашето благополучие е позата, в която заспиваме.

Според ортопедичния хирург Хумен Меламед от Лос Анджелис, Калифорния, 80% от населението ще има проблеми с гърба в даден момент поради лоша поза през нощта .

Позата, в която спим, може да причини болка в гръбначния стълб , нарушаване на стомашно-чревния тракт и дори преждевременно стареене.

Коя позиция на тялото при сън експертите смятат за най-опасна за здравето?

Специалистите казват, че ако човек спи по гръб с вдигнати ръце, рискува да увреди нервите на врата и раменете. Въпреки факта, че тази позиция далеч не е най-популярната, 50 от 1000 души предпочитат да спят по този начин.

Освен това, лекарите съветват да не спите по корем – в това положение се нарушава естествената извивка на гръбначния стълб, което допринася за повишен натиск върху мускулите и ставите и може да доведе до изтръпване и болка.

Експертите препоръчват също да избягвате съня в ембрионална поза. Тя може да причини болки във врата и гърба, преждевременни бръчки и увиснали гърди. Изключително важно е раменете и шията да са в правилна позиция по време на сън.

Каква поза смятат лекарите за най-добре?

Спането по гръб с изпънати по тялото ръце е идеално за здравето. Тя ви позволява да поддържате гръбначния стълб и шията в естествена позиция.

Освен това предотвратява киселинния рефлукс и появата на ранни бръчки и стрии. Въпреки това, за спане в тази поза не се препоръчва използването на голям брой възглавници, което може да допринесе за появата на болка.

Както вече казахме, здравият сън е едно от основните условия за добро здраве, затова силно ви съветваме да си осигурявате достатъчно почивка всеки ден и да следите каква поза заемате през нощта.

Последно
Не пропускай