Лагом – умереност по шведски

Домът е отражение на личността, а интериорът е нейното огледало. Всеки елемент чертае впечатление за умереност, уют и перфектен баланс – нито повече, нито по-малко. Това е концепцията на Лагом – шведският начин за по-щастлив живот. За шведите Лагом не е просто интериорна концепция изразена в издържан минимализъм, а философия, начин на живот, чийто лайтомотив е равновесието между работа и умението ни да се отпускаме, перфектният баланс между всичко, което ни заобикаля и всичко, което сме в действителност. Тук на фокус не е претрупването с интериорни елементи, екстравагантни форми и тежки цветове – не! В Лагом интерирора тотем е умереността. И тъй като шведите са един от най-щастливите хора на планетата, а всички се стремим към щастие, следващите редове са посветени на тяхната популярна концепция за стил и организация на дома в стил Лагом и практически насоки как да интегрирате тази така популярна философия и във вашия интериор.

Лагом – не просто интериор, а философия на живот

В превод от шведски, лагом означава „достатъчно”, „адекватно”, „умерено”. В тази скандинавска философия е загнездено умението да се задоволяваме с най-необходимото, извличайки максимална полза от заобикалящите ни интериорни елементи, без излишно натрупване.

За разлика от хюга концепцията, която е с датски произход  и се придържа към идеята за уют, топлина, комфорт, то в шведската система лагом, се търси перфектното равновесие между минимализъм и претрупаност, като краен резултат е чисто, естетично издържано пространство, в което човек максимално да усеща себе си.

Бели тонове, сиви нюанси, цветова в неутрална гама и  елементи от естествени материали са характерни за този шведски стил, а декорът се отличава с премерен минимализъм с издържан дискретен дизайн.

Тук не се подкрепя следване на модни тенденции или бързи емоционални покупки, не! В лагом се поощрява покупката на добре обмислени вещи, които са наистина необходимо и ще ни носят максимална полза и истинска радост, като идеята  е отказ от масовото консуматорство, от което съвременното общество страда. Шведите вярват, че претрупването води до хаос, който засенчва красотата на предметите, за това нито повече, нито по-малко – балансът е в умереността!

Тайната е в мебелите

Интегрирайте Лагом излъчване, изживейте изкуството на комфорта да сте заобиколени само от най-необходимото и превърнете дома си в олицетворение на концепцията slow living, заобикаляйки се от функционални мебели, като легло 120 200 в спалнята, например, което позволява повече свободно пространство и гъвкавост при интегриране на концепцията Лагом.

легло

Заложете на минимализъм и сдържаност, за да може всеки член от семейството да има свое кътче, където да изразява себе си по уникален начин. Едно уютно  кресло  от vidaXL, позиционирано в хола, в спалнята или на балкона ще обособи индивидуално пространство, създавайки хармонична атмосфера без излишно натрупване.

хубаво кресло

Между другото в онлайн vidaXL ще откриете богато разнообразие от мнофунцкионални мебели, които успешно ще се интегрират в идеята за умерен минимализъм в интериорната концепция Лагом. Наличен е богат продуктов асортимент на кресла и легла в различни стилове, които по уникален начин ще подчертаят пространството, давайки ви онази желана доза шведска умереност между релаксация и комфорт.

В заключение ще кажем, за да интегрирате максимално Лагом заложете на предмети изработени от естествени материали, като се заобиколете само от най-необходимото, резониращо на личната ви дефиниция за щастие и уют.

Последно
Не пропускай