Кулинарни грешки, които правят храните отровни

Има някои често срещани грешки, които много домакини правят. Те дори не осъзнават, че поради тези грешки продуктите могат да бъдат вредни за здравето.

Какви кулинарни грешки правят храните отровни?

Премахване на кожата от зеленчуците

Когато премахват кората от зеленчуците, хората не мислят, че заедно с нея се отказват от много хранителни вещества. Корите на картофи, краставици, ябълки, тикви и моркови съдържат много важни витамини и минерали. Кората на плодовете и зеленчуците също съдържа фибри, които нормализират храносмилателния тракт и помагат за намаляване на глада. Основното нещо е да измиете добре плодовете преди ядене.

Лоша хигиена

Гледайки зеленчуци или плодове, няма да можете да определите колко пестициди съдържат. За да не се влоши здравословното ви състояние, плодовете и зеленчуците трябва да се измиват добре преди консумация. За да направите това, можете да използвате както специални инструменти, така и сода. Щипка сода за хляб ще ви помогне да се отървете от пестицидите.

Добавяне на много сосове

В някои страни хората обичат да добавят много сосове към храната си. Въпреки факта, че те правят вкуса на готовото ястие по-богат, те трябва да се избягват. За да избегнете задържането на течности в тялото и появата на подпухналост, трябва да намалите количеството консумирана сол. Освен това трябва да се използват само естествени подправки като куркума, черен пипер и канела.

Добавяне на масло към много ястия

Въпреки факта, че маслото прави ястието много по-вкусно, постоянното му използване може да развали фигурата ви и да влоши здравето ви, тъй като съдържа много калории. Ето защо всички ястия трябва да се приготвят само с растително масло.

Дълго готвене на зеленчуци

Продължителното готвене на зеленчуците води до загуба на повечето от хранителните вещества. За да се възползвате от предимствата на зеленчуците, ги задушавайте, не ги пържете, варете или печете твърде дълго. Най-добре е зеленчуците да се готвят на висока температура, за да са леко твърди и леко хрупкави при консумация.

Прегряване на маслото

Всички растителни масла са различни едно от друго. Например зехтинът има много ниска точка на загаряне, което показва, че когато достигне определена температура, започва да гори и да освобождава свободни радикали. Ето защо в никакъв случай не пържете зеленчуците в зехтин. Вместо това можете да използвате слънчогледово, бадемово или фъстъчено масло. Не прекалявайте с използването на мазнини, достатъчни са от 2 до 5 с.л. на готвене.

 

Загряване на меда

За подслаждане на някои ястия, хората добавят мед. Въпреки факта, че този продукт е здравословен и вкусен, не си струва да го излагате на високи температури, защото тогава всички ензими в него се унищожават. Освен това високите температури могат да намалят лечебните свойства на меда и да го превърнат в канцероген.

Последно
Не пропускай