Коя диета е най-здравословна и коя е призната за най-лоша

Списанието US News & World Report ежегодно съставя списък с най-добрите диети. Коя диета е призната за най-добрата диета за 2023 г. и защо?

В класацията на диетите на американското списание „US News & World Report“ средиземноморската диета е призната за най-добра диета на годината за шеста поредна година. Както отбелязват експертите: „Може да се използва във всяка кухня, във всяка страна.“

Всяка година US News & World Report съставя списък с най-добрите диети въз основа на редица фактори. Тази година фактори като вероятността да отслабнете с определена диета, дали диетата обхваща всички групи храни, дали е лесна за спазване, дали има нужда от допълнителни витамини или добавки и дали необходимите съставки са налични в магазините. бяха взети предвид.

Какво представлява средиземноморската диета?

Средиземноморската диета се състои основно от храни на растителна основа, много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, семена, ядки и зехтин. Препоръчително е, но не много, да използвате масло, захар, яйца, млечни продукти, птиче или червено месо. Набляга се на консумацията на риба, богата на омега-3 мастни киселини.

Според експерти, средиземноморската диета помага за намаляване на риска от диабет, висок холестерол, деменция, загуба на паметта, депресия и рак на гърдата. Укрепва костите, поддържа сърцето в добро състояние и като цяло удължава продължителността на живота.

Средиземноморската диета спечели най-добрата диета за здравето на костите и ставите (във връзка с диетата DASH), най-добрата растителна диета, най-добрата диета за семейството и приятелите и най-добрата диета за здравословно хранене.

Какви други диети са признати за най-добри?

Тазгодишната класация анализира 24 различни диети. Пет от прегледаните диети – вегетарианска, веганска, скандинавска, азиатска и нискогликемична – са включени в други диети, включително средиземноморската, тъй като всяка се основава на растителни съставки.

DASH и флекситарните диети заеха второ място в класацията. И двете диети са подобни на средиземноморската, тъй като насърчават ограничаването на преработените храни и широкото използване на плодове, зеленчуци и семена.

Диетата DASH ограничава приема на сол, докато флекситарната диета (гъвкаво вегетарианство) позволява случайна консумация на месо. Поради ограничението на солта диетата DASH е призната за най-добрата диета за хора със сърдечни заболявания.

Коя диета е призната за най-лошата?

Суровоядството беше признато за най-лошата диета според факторите, които бяха взети под внимание. Тази диета включва ядене само на непреработени храни, сурови, нетермично обработени. Освен това, продуктите не трябва да са генетично модифицирани, растенията за храна се отглеждат без използването на торове.

Авторите на рейтинга заключиха, че поради големия брой изисквания е много трудно да се спазва тази диета. Предизвиква безпокойство и безопасността на такава диета за здравето.

Също толкова трудно Е да се спазват всички изисквания на популярната кето диета, която се класира на 20-то място. Но кето диетата е призната за най-добрата диета, с която можете бързо да отслабнете. Въпреки това, според експерти, такива диети, които помагат за бързо отслабване, не са от полза за здравето.

Последно
Не пропускай