Коя алкохолна напитка най-често причинява главоболие

Забелязали ли сте, че понякога дори няколко глътки лек алкохол могат да причинят невероятно главоболие? Защо се случва това и какво да се прави, обясняват нарколозите.

Почивните дни за мнозина са повод да се отпуснат с приятели, да си направят барбекю. Сбирките рядко минават без алкохол. И ако за някои няколко чаши вино или дори по-силна напитка се разлеят в тялото почти незабелязано, то за други няколко глътки нискоалкохолен коктейл могат да се превърнат в силно главоболие. Освен това може да се срути веднага, след известно време или само сутрин.

Алкохолът е системна невротропна отрова. Действа върху мозъчните структури, отговорни за болката. Той може да разшири кръвоносните съдове, пряко засягайки областите на мозъка, отговорни за възприемането на болката.

Също така, алкохолът може да промени реологичните свойства на кръвта (свойства на деформация и течливост) поради дехидратация и загуба на електролити, обясняват експертите. Кръвта става по-вискозна и поради това настъпва хипоксия. А продуктите от разпада на алкохола нарушават работата на невротрансмитерните системи и електрическата активност на мозъка, което впоследствие води до сериозни смущения в работата на неврологичната система като цяло.

Според нарколозите, трябва да очаквате главоболие от пиенето на алкохол, независимо от вида му. Но по-често главата ще ни „цепи“ от виното.

Вероятността да получите главоболие е по-голяма от пиенето на вино, отколкото от други напитки. Напитката съдържа продукти на ферментация и в резултат на това други химични съединения, освен етанол.

За облекчаване на главоболието след пиене на алкохол, лекарите съветват да вземете контрастен душ, да пиете повече вода и да ядете топла храна.

Можете също да приемате аналгетици, но само по препоръка на вашия лекар.

Последно
Не пропускай