Косопад след COVID-19 – как да се справите?

Статистиката показва, че за мнозина неприятните последици от сблъсъка с COVID-19 не приключват с преболедуването на вируса. Голяма част от излекуваните в последствие се оплакват от различни пост симптоми като кашлица, задух, трудно фокусиране и т.н. Оказва се, че в този списък фигурира и още един често срещан и доста неприятен проблем – косопадът.

Специалистите обръщат внимание, че стресът, причинен на тялото в следствие на вируса, както и дефицитите на нужните хранителни вещества, стоят в основата на този проблем. Не само за дамите, но и за мъжете, здравата и красива коса е източник на самочувствие и увереност. Голямото количество коса, отделящо се от скалпа при сресване или дори само при докосване на косата, може да бъде наистина стресиращо преживяване.

Бързаме да ви успокоим, че решение на проблема има. Дерматолозите са категорични, че този вид косопад отшумява след известно време и косата се възстановява напълно. Вие също бихте могли да подпомогнете възстановителните процеси, като положите допълнителни грижи за здравето на вашия организъм. Вижте няколко полезни препоръки, които може да приложите на практика, за да спрете косопада, причинен вследствие на инфекцията.

Обърнете внимание на храненето

Не е тайна, че храната е основен източник на полезни вещества, които тялото ни използва, за да функционира правилно. За да се справите с потенциални дефицити, уверете се, че хранителният ви режим е разнообразен и богат на витамини и минерали. Препоръчително е в диетата ви да присъстват повече пресни плодове и зеленчуци, които са източник на витамини, а също така и на фибри.

За здравето на косата от значение е и приемът на протеини, които са градивните елементи на нашето тяло, включително и на косата. Тях може да си набавите чрез консумация на различни животински продукти, най-вече месо – пилешко, свинско, телешко, риба, морски дарове и др. Животинските протеини се усвояват в по-голяма степен в организма, в сравнение с растителните такива. Все пак, ако сте веган, бихте могли да си набавите протеини от бобови култури – като нахут, леща, боб и т.н.

Подсилете организма с подходящи хранителни добавки

Както вече споменахме, след прекаран коронавирус тялото може да страда от липса на витамини и минерали, които имат важно значение за вида и здравето на косата. Ако положението с косопада е сериозно, подсилете организма си, като си набавите допълнително количество полезни вещества.

За целта изберете подходящи хранителни добавки. Може да заложите както на комплекс от витамини, така и конкретно на добавки, които са насочени към подобряване здравето на коса и ускоряване на растежа ѝ. Традиционно последните включват съставки като биотин, фолиева киселина и други, които са известни със своето ползотворно действие върху косата.

Редовни масажи на скалпа

Масажите на скалпа са още един полезен метод, с който да стимулирате израстването на нова коса, тъй като те помагат да засилите кръвообращението в тази зона. Може да го правите вечер преди лягане, като с нежни кръгови движения разтривате кожата на главата. Правете го в продължение на 5-6 минути. Преди къпане бихте могли да добавите и масла, с които да направите масажа още по-приятен и да подхраните косата.

Уверете се, че използвате подходящите продукти за коса

Ако освен косопад, усещате и раздразнен скалп, уверете се, че използвате подходяща грижа за косата, която е достатъчно щадяща и не предизвиква допълнителен дискомфорт. Може да се насочите към продукти, които са предназначени да се борят конкретно срещу косопада и ще подсилят косата ви.

Редовното правене на подхранващи маски също може да помогне за по-бързото възвръщане на нормалния вид на косата. Препоръчително е в този период дамите да намалят използването на преси за коса, маши и други уреди, които заради високата температура могат да увредят косъма.

Последно
Не пропускай