Косата обича кисело: Защо е толкова важно да проверяваме pH на шампоаните

Косата и скалпа струват много пари на жените. Но се случва и от усилията да няма полза: проблемите не се решават нито със скъпи, нито с евтини средства. Ако сте проверили всичко точно, но продължавате, да речем, да се борите с чупливостта и сухотата на косата, обърнете внимание на такъв невзрачен на пръв поглед момент като киселинността на шампоана.

Здравословен блясък и дълготраен цвят

Всяка жена иска да има еластични, блестящи къдрици, но това може да бъде трудно постижимо. При следващото си посещение в магазина отделете малко повече време за изучаване на етикетите на шампоаните и балсамите. Скалпът, както и други зони, има кисела среда, така че трябва да се поддържа. Киселината е основният защитник на цвета, тъй като изглажда люспите на косъма и не позволява измиването на пигменти и протеини, което съответно прави косата по-силна и блестяща. Ненапразно дерматолозите и трихолозите препоръчват използването на подкиселена вода като изплакване.

Как да изберем шампоан

Веднага ще подчертаем: говорим не само за шампоан, но и за други продукти за грижа и стилизиране. Най-често производителите посочват нивото на pH на опаковката като неутрално. Експертите го определят с числото 7. Това е базова стойност, която, за съжаление, не е подходяща за всички, линейната стойност варира от 3 до 8, това са индивидуални показатели.

За да разберете нивото на киселинност на кожата си, използвайте специални ленти или се консултирайте с трихолог. Можете да проверите нивото на киселинност на козметиката с помощта на специална лакмусова хартия, която се потапя в разтвор на шампоан, смесен с десет части вода и част от продукта. Изберете шампоан според киселинността на кожата си.

Трик с оцет

Със сигурност вече сте чували за този него, но не сте му обърнали внимание. Създайте си навика да изплаквате косата си с ябълков оцет няколко пъти седмично. Приготвяме разтвора от една част оцет и пет части вода.

Нанесете върху измита с шампоан и подсушена с кърпа коса, оставете за половин час, след което изплакнете с топла вода. По-добре е да извършите процедурата през уикенда. И след няколко дни ще забележите зашеметяващ резултат. Косата ви ще бъде гъста, еластична и блестяща.

Последно
Не пропускай