Колко често е безопасно да боядисвате косата си

Боядисването на косата е често срещана процедура, която разнообразява визията и я прави особено привлекателна. Но колко често можете да я правите, без да навредите на косата си?

На първо място, трябва да се съсредоточите върху указанията на опаковката, те най-често дават указания колко често може да се използва боята. Най-често боядисването се извършва на всеки един и половина или два месеца, но корените имат нужда от освежаване по-често. Ако не ги тонирате навреме могат да развалят целия ефект. Корените могат да бъдат боядисвани без притеснения, но краищата са по-чувствителни и бързо губят външния си вид. Особено внимателни трябва да сте с върховете, най-вече ако ги изсветлявате.

Също така, трябва да се вземе предвид структурата на косата и вида на боята. Експертите не препоръчват кардинална промяна на цвета повече от веднъж на всеки шест месеца. В противен случай косата ви скоро ще се превърне в кълчища. Освен това трябва да изберете марка боя, която вече се е доказала. Само висококачествените багрила гарантират ефективно и здравословно оцветяване.

Не забравяйте, че предишните процедури за коса са също от голямо значение. По-рано нанесените пигменти могат да повлияят на последния. Внимавайте с изсветляването, ако имате тъмна коса, не бива да се опитвате веднага да се превърнете в руса. Преди да нанесете новата боя си направете тест за алергичност.

Оцветяването на корените може да се извършва повече от веднъж месечно. А по цялата дължина е достатъчно боята да се подновява на всеки няколко месеца. Дайте предпочитание на бои с щадящи компоненти. Продуктите без амоняк са най-добрите за честа употреба. Могат да се прилагат веднъж месечно. Но все пак и те не са напълно безопасни, в противен случай щяха да се отмиват с първия душ.

Най-добре е да боядисвате косата си в салона със специалист, у дома е малко вероятно да постигнете безупречен резултат. Трябва да бъдете особено внимателни с професионалните бои, тези, които са предназначени за домашно използване, са по-безопасни.

Особено внимателни трябва да бъдат тези, които изсветляват косата си и имат червен пигмент в кичурите си. Експертите казват, че можете да изсветлявате косата не повече от веднъж на 2 месеца.

Има и естествени багрила, например къна, които дори имат подхранващ ефект. Но дори те не са толкова невинни, колкото изглеждат. Къната при честа употреба прави косата по-груба и по-твърда, по-малко блестяща, но пък идеално укрепва корените. Що се отнася до честотата на тези процедури, всичко зависи от първоначалното състояние на косата. Сухата коса може да се боядисва с естествени бои не повече от веднъж на 3 месеца. Мазните могат да се освежават по-често – веднъж месечно.

Последно
Не пропускай