Кой е най-добрият начин за пържене на храни: мнението на диетолог

В какво е по-добре да пържите храни, така че да не е вредно за здравето?

Повечето хора са свикнали да пържат в рафинирано олио. Според диетолозите, възможно е да се използва рафинирано масло, но няма голяма полза от него, тъй като витамините А, D и Е изчезват по време на обработката.

Според експертите е по-добре да пържите храни в зехтин, чиято температура на горене е 160-232 C, ​​​​но трябва да се спрете на рафиниран зехтин. Зехтинът е едно от най-здравословните масла. Съдържа олеинова киселина, която подпомага работата на сърцето и мозъка.

Най-доброто масло за пържене на храна е разтопеното масло – именно то се счита за най- здравословно. Разликата между разтопеното масло и обикновеното масло е, че при готвене протеините, захарта и водата оставят млечна мазнина. Разтопеното масло съдържа витамини А, Е, РР, D и минерали като калций, желязо, магнезий, натрий, фосфор. Точката на кипене на такова масло е 148-248 C. То е добро за чревната микрофлора и също така помага за намаляване на нивото на възпаление в тялото.

Кокосовото масло и особено маслото от авокадо също са здравословни и стават за пържене, но са доста скъпи. Кокосовото масло е с 92% наситени мастни киселини, така че е подходящо за нагряване. Точката на кипене е 176-248 C. Кокосовото масло може да се съхранява много дълго време, без да се развали. Маслото от авокадо, загрято до 271 C, също е чудесно за пържене.

Последно
Не пропускай