Кои продукти никога не бива да нанасяте върху лицето си – съветите на дерматолога

Нашата кожа е най-големият, порест орган в нашето тяло, така че трябва да направим всичко по силите си, за да я защитим!

Според дерматолозите никога не трябва да прилагаме следните върху кожата и лицето.

Физически ексфолианти

Меган О’Брайън, MD, дерматолог от Ню Йорк, твърди, че физическото ексфолиране може да причини дразнене и сухота, особено в по-студените месеци. Абразивните тампони или кърпички също могат да доведат до кожни заболявания като екзема и акне

Минерално масло

Доказано е, че минералното масло запушва порите. Това може да причини появата на акне. Бялото минерално масло, парафиновото масло и течния парафин са най-често използваните минерални масла. Откажете се от тях.

Обикновен сапун

Никога не трябва да използвате груб, обикновен сапун като почистващ препарат за лицето или тялото си. Елън Мармор, доктор по медицина, професор в катедрата по дерматология в Медицински център Маунт Синай, твърди, че сапунът лишава кожата ни от основни хранителни вещества.

Груби ексфолианти за лице

Брук Джаксън, доктор по медицина, основател и медицински директор на дерматологията за кожни заболявания в Дърам, Северна Каролина, обяснява, че не трябва да използваме абразивни ексфолианти за лице. За да предотвратите дразнене на кожата използвайте само качествени ексфолианти, предназначени специално за лице.

Химически почистващи препарати за кожата

Може да си мислите, че домашният химически пилинг е евтин начин да получите безупречна кожа, но в действителност той може да доведе само до допълнителни усложнения, включително белези по кожата, подуване и алергична реакция.

Препарати на алкохолна основа

Винаги четете етикетите! Продуктите, съдържащи алкохол, могат да изсушат и раздразнят кожата и да доведат до кожни заболявания като розацея, екзема и акне.

Шампоан

Много хора в спешни случаи са склонни да използват шампоан вместо почистващи препарати. Джошуа Зейхнер, директор на изследванията по козметика и клинична дерматология в болница Mount Sinai в Ню Йорк, казва, че шампоанът е продукт, предназначен да почиства косата, а не кожата. Шампоаните съдържат съединения, които могат да премахнат маслото и мръсотията от косата. Те обаче са вредни за кожата.

Последно
Не пропускай