Кои храни засищат най-добре

Ако след хранене се чувстваме сити за дълго време, тогава по-малко мислим за храна и можем по-ефективно да регулираме диетата си. Това ще се отрази положително на здравето ни – дълго време ще сме с чувство за ситост, бодрост и активност.

Разбира се, трябва да дъвчете храната старателно, да не се разсейвате по време на хранене, както и да определите и кои храни и в каква комбинация ви засищат по-добре. И както показва практиката, някои храни, въпреки че се приемат с еднакво съдържание на калории, дават различно усещане за ситост. Порция от един продукт може засити за доста дълго време, а друг продукт със същото калорично съдържание може да предизвика допълнително глад. Няма да навлизаме във физиологията на това явление, но внимавайте какво ядете и кога планирате да ядете отново.

Коя храна дава най-дълго усещане за ситост?

Тази, която съдържа голямо количество протеини – месо, риба, птици, яйца, бобови растения.

Мазнините също трябва да бъдат включени в менюто –  под формата на растително масло, ядки, авокадо, масло, свинска мас.

Храната трябва да е богата на фибри. Колкото повече фибри в един продукт, толкова по-насищащ е той. Високото му съдържание са всички зърнени храни, гъби, ядки, бобови растения (фасул, леща, нахут, зелен грах), цвекло, моркови и други кореноплодни култури, различни видове зеле.

Размерът на порцията също е важен. Обърнете внимание на това. Ако изберете правилните храни за вашето хранене, но размерът на порцията е малък, бързо ще огладнеете. Така че не използвайте само храни, които ви карат да се чувствате сити, но вземете предвид размера на порцията.

Още през 90-те години беше проведен експеримент – на хората били давани различни храни с еднакво калорично съдържание и се е наблюдавало в каква степен засищат. В резултат на това бил получен индекс на насищане. Доказано е, че храните с високо съдържание на протеини, мазнини и фибри имат по-висок индекс на ситост. И въпреки че индексът на ситост не може да се счита за универсално решение, използването на храни с висок индекс улеснява съставянето на меню, за да се чувствате сити дълго време.

Така например, порция варени картофи дава три пъти по-голям индекс на насищане в сравнение с порция бял хляб със същото калорично съдържание.

Опитайте се да вземете предвид характеристиките на тялото си и да изберете по-здравословна храна!

Последно
Не пропускай