Кои храни се считат за диетични, а всъщност забавят процеса на отслабване

Ако си поставите за цел да отслабнете, трябва не само да съставите правилно диета, но и напълно да се откажете от някои храни, които бавят процеса. В допълнение към сладките, нишестените храни и пържените храни, които обикновено се изключват в този случай, има няколко други, които не само, че често се пренебрегват, но дори се препоръчват като диетична храна. Да ги видим кои са.

Млечни продукти

Млечните продукти могат да възпрепятстват процеса на отслабване поради съдържанието на лактоза. Освен това, за определена група хора лактозата може да бъде опасна поради липсата на важни ензими в организма им, необходими за нейното усвояване.

Тези хора изпитват смущения в стомашно-чревния тракт и течността се натрупва в корема, което допринася за увеличаване на теглото. Такива хора трябва да обмислят като заместител растителни млека – бадемово и овесено мляко.

Растителни продукти

Смятахме, че зеленчуците и плодовете са идеалната храна за тези, които се опитват да отслабнат. Въпреки това, не всички растителни продукти допринасят за загуба на тегло, някои от тях дори могат да причинят възпаление в тялото, да допринесат за редица заболявания и затлъстяване.

Към тези продукти спадат домати, патладжани, картофи и видове чушки, без черния пипер. Всички те съдържат алкалоида соланин, който може да предизвика редица негативни процеси и да предотврати загубата на тегло. Употребата им по време на диета трябва да бъде сведена до минимум.

Продукти с глутен

Глутенът е растителен протеин, чиято вреда за тялото беше разкрита не толкова отдавна. Той предизвиква ферментация, подпомага възпалителните процеси в червата и насърчава отлагането на мазнини в тъканите.

Храните, които съдържат глутен, включват предимно ръж, ечемик и пшеница, но той може да бъде скрит и в много други храни. Глутенът се добавя и към различни сосове, кисели млека, кетчупи, колбаси, шоколад. Често се обозначава като „сгъстител“ върху опаковките на храни.

Храни с високо съдържание на фруктоза

Излишната фруктоза също допринася за натрупването на излишни килограми – има отрицателен ефект върху черния дроб, в резултат на което той започва да разгражда мазнините по-зле. Освен това фруктозата може да предизвика инсулинова резистентност в организма, което от своя страна води до затлъстяване.

Един от основните източници на фруктоза е сиропът, който се използва в сладкарството, но в някои плодове съдържанието му също е повишено. Например, в екзотични плодове като манго, киви, банани, както и плодовете с висок гликемичен индекс като грозде и праскови. Също така, в процеса на отслабване, трябва да се откажете от прекалено сладките и презрели плодове.

 

Храни, богати на омега-6 мастни киселини

Омега-6 е една от незаменимите мастни киселини, които имат благоприятен ефект върху човешкия организъм. Но при тяхното изобилие трябва да се има предвид и обратният ефект, един от които е натрупването на мастни клетки в областта на корема.

Затова трябва да се избягват храни с високо съдържание на омега-6. Това са различни видове растително масло и ядки.

Алкохолни напитки

Всички алкохолни напитки забавят метаболитните процеси в организма и допринасят за влошаване на храносмилането, а хората обикновено консумират големи количества мазни и висококалорични храни, докато пият алкохол. Освен това самите алкохолни напитки са доста калорични.

Колкото по-силна е напитката, толкова по-високо е нейното съдържание на калории. Калориите, които съдържат, се усвояват лошо от тялото и допринасят за затлъстяването. Най-опасни са коктейлите, в които се смесват различни напитки, допълнени със сок, захар и високофруктозен сироп.

Последно
Не пропускай