Кои храни са вредни на празен стомах, какво не се препоръчва да ядете сутрин на гладно

Много хора започват сутринта с храни или напитки, които не се препоръчват да се консумират на празен стомах. Има доста такива храни и за да не си навредите, трябва да знаете кои са те. Например, не бива да започвате деня с банани или кафе.

 

Кафе

Това е първата напитка, която не се препоръчва да се пие на празен стомах, в противен случай този навик може да доведе до гастрит. Високата киселинност на кафето е вредна за стомаха и стомашния сок като цяло. Тази ободряваща напитка трябва да се консумира охладена и след основното хранене.

 

Банани

Съставът на този плод съдържа голямо количество магнезий, което е необходимо за тялото. Въпреки това, те не трябва да се консумират на празен стомах, за да не се наруши балансът на калций и магнезий.

 

Пушена храна

Такива храни са вредни за организма, особено ако се ядат на празен стомах. По правило се усвояват дълго време и може да причинят тежки спазми.

 

Зеленчуци

Различните пресни зеленчуци са полезни за човешкото тяло, но не трябва да ги ядете на празен стомах. Те съдържат киселини, които дразнят не само този орган, но и неговата лигавица.

 

Цитрусови плодове и сок

Техният състав, подобно на суровите зеленчуци, съдържа много киселини, които са лоши за празния стомах. Имат и голямо количество захар, което също влияе зле на панкреаса.

 

Сладки храни

Кроасан или хлебче със сладко е вкусна, но не особено полезна храна на гладно. Сутрин тялото не може да усвои напълно сладките храни, тъй като в него няма достатъчно инсулин. Следователно, такава храна се консумира най-добре на обяд или след друга закуска.

 

Инстантни каши и зърнени храни

Сладките зърнени храни, освен че имат отрицателен ефект върху панкреаса сутрин, също се правят с добавка на голямо количество консерванти. След като ядете такава храна, чувството на глад ще изчезне за кратък период от време, а след това ще се върне отново със същата сила.

 

Алкохол

Започването на сутринта с алкохол не е най-добрата идея. Ако го пиете на празен стомах, тогава отрицателният ефект върху тялото ще стане много по-силен и нивото на глюкозата в кръвта ще намалее значително. Алкохолът също засилва чувството на глад, което може да доведе до преяждане.

Последно
Не пропускай