Кои храни са най-полезни за здравето на сърцето

Зърнените храни са важен компонент в диетата на всеки човек. Те са богати на въглехидрати, поради което са основният доставчик на енергия за тялото. Също така в зърнените храни има микроелементи, витамини, диетични фибри и растителни протеини. Ето кои са най-полезните за здравето на сърцето.

Овесена каша

Заема първо място в класацията на най-популярните закуски в света. Овесените ядки са полезни не само за здравето на сърцето. Крупата има положителен ефект върху стомашно-чревния тракт, като предпазва от подуване и болки, причинени от язва или гастрит. Овесените ядки съдържат също фосфор и калций, които укрепват костите и зъбите.

Елда

По броя на аминокиселините превъзхожда всички налични зърнени култури. Протеините в елдата са почти същите като в месото. Въглехидратите в тази зърнена култура са изключително сложни. А това означава, че те се усвояват от тялото дълго време и със значителни енергийни разходи, допринасяйки за изгарянето на мазнините. Хранителните вещества, съдържащи се в елдата, почистват и укрепват кръвоносните съдове, премахвайки течността от тялото.

Ориз

Много е полезен за стабилен метаболизъм, свежест на кожата и нервната система. Той включва много витамини от група В, като е шампион по този показател сред зърнените култури. Но всички те се намират в обвивката на оризовите зърна. Следователно, колкото по-малко се полира оризът, толкова по-полезен е той.

Просо

Уникалността на тази зърнена култура е в наличието на проантоцианид, който ускорява метаболизма и подобрява работата на кръвоносните съдове и сърцето. Кашата от просо се препоръчва за употреба при сърдечни заболявания и дори след инсулти и инфаркти. Просото също помага за бързо възстановяване от фрактури и значително облекчава състоянието при навяхвания, изкълчвания, артрози и артрит. Регулира метаболизма на въглехидратите и мазнините, подобрява мозъчната дейност, подобрява състава на кръвта. Но има и минус – кашата от просо намалява усвояването на йод. Ето защо, при наличие на заболявания на щитовидната жлеза, не бива да ядете просо.

Последно
Не пропускай