Кога изпотяването е нормално и кога трябва да посетим лекар

Изпотяването е естествен процес на тялото, без който можете дори да умрете. Ето как потта ни помага в живота.

Премахва токсините

Чрез потните жлези тежките метали, отпадъчните продукти и дори остатъците от алкохол напускат тялото ни. Между другото, преди няколко години това беше доказано от спортисти, които прекарват много време във фитнеса. Колкото повече се потят, толкова по-ниски се оказали нивата на живак и олово.

Предпазва от прегряване

Това е основната функция на потта – да контролира телесната температура. Така работят екринните жлези (има и апокринни жлези, те „работят“ при стрес, тогава човек се поти от страх или нерви).

Когато телесната температура се повиши, нервната система дава сигнал на потните жлези, върху кожата се появява влага, охлаждайки тялото по време на изпаряване, обясняват експертите.

Ако изпотяването е нарушено, прегряването може да бъде фатално за човек. Това състояние се нарича хипохидроза. За да избегнете топлинен удар, трябва да пиете повече вода.

Намалява теглото

Уви, главно поради водата, но е от полза за тези, които страдат от отоци.

Само по себе си изпотяването не изгаря много калории. Но потта е течност. Следователно загубата на тегло след активно изпотяване е временна.

Подобрява състоянието на кожата

Първо, потта увеличава притока на кръв към клетките на кожата – това помага да се снабди с кислород. Второ, когато се потим, порите на кожата се отварят. Потта буквално „измива“ мазнините и мръсотията от тях.

Но веднага след изпотяване трябва спешно да отидете под душа. Според лекарите, ако това не се направи, тогава потта ще изсъхне върху кожата. И цялата тази мръсотия, мазнини и бактерии ще бъдат попити, а кожата ще реагира с обриви.

Намалява риска от камъни в бъбреците

Потите се повече, прекарвате по-малко време в тоалетната. Пийте повече вода. Това означава, че има по-малък шанс солите и минералите да се отложат в бъбреците и пикочните пътища, които след това да се превърнат в камъни.

Когато изпотяването е повод за посещение на лекар?

  • Ако преди това не е било толкова обилно. Или ако ви е предписано ново лекарство, което е причинило реакцията.
  • Ако се появят нощни изпотявания, въпреки че не е било горещо.
  • Ако сте започнали да се потите не само подмишниците, но и по главата, слабините, ръцете, краката.
  • Ако се поти само едната страна на тялото.
  • Ако имате допълнителни тревожни симптоми – тичате по-често до тоалетната, винаги сте жадни и сънливи или обратното, появило се е безсъние.

Ако потта мирише лошо

Тогава трябва да промените диетата си и да изключите карфиола или бялото зеле от диетата. Потта след тях има специфична миризма на сяра, която е в изобилие в тези зеленчуци. Съществува и понятието „пот при махмурлук“ – когато продуктите, образувани при разграждане на алкохола напускат тялото.

Няколко заболявания също допринасят за лоша миризма, като най-известното от тях е триметиламинурия или „синдром на миризмата на риба“. В организма липсва един от ензимите и поради това се появяват неприятни миризми.

Миризмата на гранясало сирене е характерна пък за бромхидрозата – метаболитно разстройство. Може да се появи, след като сте яли определени храни, като лук или чесън.

Най-опасното състояние е, когато потта мирише на оцет. Тази миризма се появява при диабет или бъбречно заболяване – така мирише уреята, чието разграждане е нарушено.

Последно
Не пропускай