Киноа – eдна от най-здравословните храни на трапезата

Киноа е псевдо-житна храна, която заслужава да заеме почетно място в кухнята. През последните няколко години бързо се увеличава популярността ѝ сред привържениците на здравословното хранене, за които са важни хранителните стойности на консумираната храна.

Киноа присъства на все повече трапези, защото се готви много бързо и лесно се съчетава с различни ястия. Доскоро неизвестна култура е отглеждана повече от пет века на Андите позната под името „златната храна на инките“.

Все още в някои страни на малките семенца киноа хората казват свещена храна със златни зърна, защото това наистина е така.

Киноа е богат източник на протеини, аминокиселини, фибри, магнезий и желязо. Тази храна снабдява човешкия организъм с много повече антиоксиданти от която и да било друга зърнена храна (макар да има и други мнения). Използва се в безглутеновите диети и носи много ползи за здравето. Салата с киноа

Растението е сред редките житни култури, които не съдържат глутен и поради тази причина е идеален заместител на белия хляб, тестените изделия, ориза и зърнените закуски. Имайки предвид хранителните вещества, които съдържа, може да поеме лидерската позиция при най-здравословните храни.

Учените са установили, че ако включите киноа в ежедневното си меню ще предпазите организма от: сърдечносъдови заболявания, диабет, хемороиди, високо кръвно налягане, рак на дебелото черво и наднормено тегло.

Не пропускайте: Пиле териаяки с киноа в уред за бавно готвене

Киноа помага храносмилането и се препоръчва на деца, бременни жени, диабетици, спортисти, възрастни хора и т.н..

Киноа нараства в процеса на готвене, така че имайте предвид, че от 1 чаша сурово киноа ще получите около 3 чаши варено киноа. Най-добър начин за приготвянето му е да го добавите във вряла вода и да варите на ниска температура 15-20 минути.Супа с киноа

Консумирайте киноа в комбинация със зеленчуци и плодове или добавете в супи и дресинг за салати. Основни ястия с ориз могат да бъдат приготвени и с киноа. Притежава подходящ вкус и приятен аромат за десерт. Бъдете изобретателни, защото вкусът на киноа позволява безкрайни кулинарни експерименти.

Киноа се произвежда в Еквадор, Боливия и Перу, а на европейския пазар се продава пакетирана в био магазините. Определено си струва да даде шанс на това растение да обогати вашата трапезата и да подобри живота ви.

Последно
Не пропускай