Кърмене  –  защо за бебето е така важно майчиното мляко

От древни времена хората са разпознавали майчиното мляко като идеална храна за бебето през първите месеци след раждането му. И само в специални случаи, при пълна липса на кърма у майката, са хранели бебетата с краве мляко.

С промяната на времето и манталитета, някои майки лесно се отказват от кърменето, като хранят бебето с достъпни и лесни за приготвяне млечни смеси. Но днес  кърменето се завръща като мода. Все повече майки разбират значението и ценността на майчиното мляко.

В какво се изразява преимуществото на кърменето пред изкуствените смеси? Научните изследвания доказват, че кърменето влияе не само на първите месеци от развитието на бебето, но и в по-голяма възраст. Съставът на майчиното мляко е идеален за стомашния тракт на бебето от най-ранна възраст. Кърмата съдържа в балансирано количество всички компоненти, необходими за оптимален растеж на новороденото – протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, макро и микроелементи, защитни имуноглобулини, растежни фактори, хормони, лактобацили и много други. Защитните фактори предотвратяват размножаването на патогени в червата на бебето, осигуряват имунитет, витамини и т.н.

Установено е, че кърмените деца са по-малко склонни да се разболеят. По-добре се адаптират към различни неблагоприятни фактори, учат по-успешно и по-добре се реализират в живота. Това се дължи на факта, че майчиното мляко не само е източник на всички хранителни вещества, но и на голям брой биологично активни съединения и защитни фактори /имуноглобулин, растежни фактори, макрофаги, лизозим и др./, които не се съдържат в адаптираното мляко и смеси.

Кърмата е уникална по състав и включва пребиотици/вещества за растежа на собствени бифидобактерии у бебето/, пробиотици/живи, естествени бифидобактерии/, полиненаситени мастни киселини/отговорни за развитието на мозъка и зрението/,нуклеотиди/участващи в растежа и функционирането на имунната система/. Следователно, кърмата напълно и най-добре отговаря на нуждите на бебето.

Майчиното мляко има оптимална температура – телесна. Бебето не трябва да изразходва енергия, за да доведе температурата на храната до необходимото ниво – за охлаждане или затопляне. Кърмата е готова за употреба по всяко време и не е необходимо майката да се занимава с приготвяне на храна.

Трябва да се вземе под внимание и психологическия момент при кърменето – бебето усеща пряката връзка с майка си. Гърдите на майката за него са не само източник на храна, но и на спокойствие и комфорт.

Кърменето предотвратява повишено кръвно налягане за в бъдеще при детето, защото човешкото мляко съдържа по-малко натрий. А полиненаситените мастни киселини от кърмата подобряват състоянието на кръвоносните съдове. Кърмата засяга хормоналната система на бебето и може да намали риска от затлъстяване, свързано с метаболитни нарушения за в бъдеще. Съдържа по-малко протеини и се усвоява по-лесно. Кърменето насърчава интелигентността на бебето. Децата, които са кърмени, учат по-добре, социално са по-активни  и са по-малко податливи на стрес.

При кърмачетата е доказано, че се намалява риска от диабет тип 2 в по-напреднала възраст. Доказано е , че кърменето предотвратява заболявания като чревни инфекции, среден отит и респираторни инфекции. Хранените с майчино мляко деца страдат по-малко от алергии.

И не на последно място  –  при кърменето между майката и детето се установява силна емоционална връзка, която вследствие оказва благоприятно влияние в доверието и отношенията в семейството.

Последно
Не пропускай