Кардиолозите посочиха кръвната група с най-нисък риск от тромбоза и инфаркт

Също така, хората с тази кръвна група са и по-малко склонни да страдат от когнитивни увреждания, свързани с нарушения в сърдечно-съдовата система.

Не говорим завинаги да забравите посещенията при кардиолог, тъй като, при редовните прегледи рисковете за здравето ни значително намаляват. А такива рискове винаги съществуват, още повече, че проблемите със сърцето и кръвоносните съдове зависят не само от вродените характеристики, но и от придобити заболявания, както и от начина ни на живот.

Темата за влиянието на кръвната група върху рисковете от различни заболявания не е достатъчно проучена, но има отделни наблюдения. Например, хората от група 0 са по-склонни да се разболеят от холера, а хората от групи А и В са по-склонни да страдат от проблеми със съсирването на кръвта.

Няколко наблюдения върху честотата на инфарктите в зависимост от кръвната група са направени от лекари от Американската кардиологична асоциация. Оказва се, че сърдечните проблеми се срещат предимно при собствениците на А, В и АВ кръвни групи. Хората с кръвна група 0 имат 10% по-нисък риск от сърдечна недостатъчност.

„Вероятно всичко се дължи на скоростта на съсирване на кръвта, която е много по-висока при собствениците на групи А и В“, предполагат от Американската сърдечна асоциация.

 

10 процента не са впечатляваща разлика. Но предимството на група 0 пред А и В е забележимо по въпросите на дълбоката венозна тромбоза – рискът при вторите се увеличава с 51 процента, а развитието на белодробна емболия – с 47 процента.

„Тези заболявания не само са сериозни сами по себе си, но също така увеличават риска от сърдечна недостатъчност“, казва хематологът Дъглас Гугенхайм.

Експертът предполага, че повишеният риск се дължи на възпалението, което възниква в тялото на хората с кръвни групи А, В и АВ.

„ Протеините, присъстващи в кръвта от групи А и В, могат да причинят допълнително „запушване“ или „удебеляване“ на вените и артериите, което води до повишен риск от образуване на кръвни съсиреци и сърдечни заболявания“, допълва Гугенхайм.

Но на хората с 0 група им е рано да се радват. Те пък имат повишен риск от кървене поради по-лошо съсирване на кръвта. Това е особено опасно за жените по време на раждане, защото нараняванията могат да бъдат придружени и от тежка загуба на кръв.

Според медицинските наблюдения собствениците на АВ кръвна група са по-застрашени от когнитивни увреждания – проблеми със запаметяването, концентрацията или вземането на решения.

Във всеки случай, без значение какви са рисковете, никой не отрича ползите от здравословния начин на живот. Трябва да се храните правилно, да спортувате, да прекарвате повече време на открито.

„За тези, които искат да поддържат здравето на сърцето си, няма специални препоръки освен класическите съвети“, казва Гугенхайм.

А всички изследвания за повишени или намалени рискове от развитие на заболявания в зависимост от кръвната група, по-скоро ще позволят създаването на нови видове и препоръки за терапия.

Последно
Не пропускай