Кардиолог разкри дали сърцето може да спре от скръб

Сърцето спира от страх, „изскача“ от гърдите, „умира“ от мъка… Кой от нас не е чувал и не произнасял тези фрази? Но дали това са само думи? Какво стои зад тях от медицинска гледна точка и могат ли тези усещания да говорят за сериозни заболявания? Ето мнението на кардиолозите.

Синдромът на разбитото сърце  – разбира се, в случая говорим повече за метафора на разбитите чувства, за отхвърлената любов. Как изглежда човек с разбито сърце? Апатичен, тъжен, със загубен поглед и апетит, неактивен – с други думи, не е на себе си. Това по-често показва депресия или, по-точно, депресивно състояние, а не сърдечно заболяване.

Разбира се, сърцето може да умре в буквалния смисъл, особено при голям и дълбок инфаркт. Но това, което стои зад тази фраза, може да се опише като синдром на внезапна смърт, който се проявява вследствие на проявите на хронична исхемична болест.

Сърцето „изскача“ поради рязко увеличаване на сърдечната честота, когато адреналинът се отделя в кръвта. Това състояние е признак на възбуда и вълнение, защото, заедно с пулса, очите светват, мускулите влизат в тонус и налягането леко се повишава.

Друг вид проява е вид аритмия, свързана с допълнителна сърдечна контракция. Често в този момент дъхът синхронно се отклонява или сякаш спира. Трябва да кажа, че най-вероятно „замръзването“ не винаги е свързано с пулса, но може да е дълбока реакция на страх, който не можем да контролираме – механизмът „замразяване“.

Как да се справим със стреса

Възможно ли е да тренирате сърцето за стрес и да го предпазите от прекалено силни емоции? Стресът често е напълно физиологична реакция на определено психологическо състояние. В преобладаващото мнозинство от случаите при здрав човек стресът преминава безследно, но понякога, с дълбок опит или с първоначално заболяване, може да има различни последици. Но е необходимо да се тренира не сърцето, а психиката. Научете я да се справя със стреса, като тук изборът на средства е голям – с помощта на психотерапевт, йога и медитации. Ако едновременно с това се диагностицира сърдечно заболяване, трябва да се посети и кардиолог.

Последно
Не пропускай