Кардиолог обясни каква болка се проявява при тромбоза

Най-важното е да откриете опасния кръвен съсирек навреме. Той може да се отдели във всеки един момент и в този случай всичко може да свърши много тъжно.

Много хора научиха за опасността от кръвни съсиреци, след като пандемията от коронавирус обхвана света, защото тромбозата е едно от най-честите и коварни усложнения след боледуване. Кръвта се сгъстява, което само провокира образуването на опасни съсиреци. Ако тромбът не бъде открит навреме, последствията могат да бъдат много сериозни -от различни усложнения до смърт.

Тази опасна патология може да бъде сигнализирана от външни промени в ръцете и краката, неприятни симптоми и внезапна болка.

Например, при образуване на венозни кръвни съсиреци в резултат на разширени вени на долните крайници, най-често кракът е подут, посинял спрямо другия. Любимото място, където след това се втурват кръвни съсиреци, са белите дробове. Тромбът в този случай се открива след ултразвуково изследване.

Може да се появи тежест в крака, неприятно е усещането при докосване, и човек се оплаква от болезнена болка.

Друг тревожен сигнал е силен задух, болка в гърдите. В този случай е възможно да се подозира образуването на кръвен съсирек в белия дроб. Ако ръката или кракът ви побелеят, появи се изтръпване, крайникът стане студен на допир, тогава това показва застоял артериален кръвен съсирек.

Някои могат да объркат тромбозата със стомашно-чревни патологии. Това се дължи на силната болка в корема, която може и да е провокирана от апендицит, панкреатит и други. Но може да се окаже, че това е тромбоза на съдовете на коремната кухина. В тази ситуация е необходима спешна диагностика и лечение, обясняват кардиолозите.

Кръвни съсиреци могат да се появят дори в съдовете на очите. Ако това е остър стадий, тогава зрението на човек рязко се влошава, той се оплаква от воал пред очите си. Тогава трябва да посетите лекар възможно най-скоро, за да не загубите зрението си.

Ако това е хронично заболяване, свързано с атеросклероза на ретината, тогава има малко време. Пациентът трябва да се обърне към офталмолог, който ще прегледа дъното на окото, ще изследва съдовете и ще предпише лекарства за разреждане и подобряване на кръвта. Не бива обаче да се колебаете: при пренебрегване на неприятните симптоми може да настъпи отлепване на ретината, което да доведе до слепота.

Последно
Не пропускай